Međunarodna suradnja


Hrvatski olimpijski odbor od samih početaka osnutka bilježi intenzivnu međunarodnu suradnju slijedeći temeljna načela razvitka olimpizma i sporta, njegove važne uloge u boljem razumijevanju zemalja te jačanju prijateljskih odnosa među njima.

U prvim danima samostalnosti kada Hrvatska nije imala svoja veleposlanstva, ni konzulate, Hrvatski olimpijski odbor u rujnu 1991. uspostavio je počasne dužnosti poklisara/veleposlanika HOO-a koju su obnašali hrvatski sportaši i sportski dužnosnici, domoljubi i sportski uglednici diljem svijeta.

Od tada do danas, uz brojne protokole i sporazume o suradnji s nacionalnim olimpijskim odborima, ulogu u međunarodnom sportskom okruženju aktivno potiče djelovanjem u tijelima međunarodnih sportskih udruženja  kao što su Međunarodni olimpijski odbor, Europski olimpijski odbor, Međunarodni odbor Mediteranskih igara, te druga udruženja i ustanove. HOO je uključen je u projekte solidarnosti, akademskog i olimpijskog obrazovanja, kulture kao i marketinških aktivnosti na međunarodnoj razini.


Lista aktualnih međunarodnih sporazuma s NOO-ima (svibanj 2020.)Zagreb, 19. svibnja 2020. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) sudjeluje u novom vrlo zanimljivom EU-projektu - „Sprječavanje namještanja utakmica na temelju dokaza“ (Evidence-based Prevention Of Sporting-related Match-fixing - EPOSM) . Osim HOO-a, u konzorciju koji provodi projekt sudjeluje još devet partnera iz šest država.

Zagreb, 15. svibnja 2020. - Unatoč višemjesečnoj otežanoj komunikaciji uslijed svjetske pandemije Covid-19, sportski prijatelji pronalaze puteve i načine za uspostavu ili nastavak suradnje. U Hrvatski olimpijski odbor (HOO) stigao je na potpis Sporazum o sportskoj suradnji s Korejskim olimpijskim odborom (Korean Sport&Olympic Committee), dogovoren prošle godine tijekom gostovanja južnokorejskog izaslanstva Hrvatskoj.

Zagreb, 14. veljače 2020. - U središnjim prostorijama HOO-a u Zagrebu održana je šesta sjednica HOO-ove Komisije za međunarodne odnose u aktualnom sazivu. Sedam nazočnih članova razmatralo je sedam točaka dnevnog reda, a predsjedavao je čelnik Komisije Igor Boraska.