Međunarodna suradnja


Hrvatski olimpijski odbor od samih početaka osnutka bilježi intenzivnu međunarodnu suradnju slijedeći temeljna načela razvitka olimpizma i sporta, njegove važne uloge u boljem razumijevanju zemalja te jačanju prijateljskih odnosa među njima.

U prvim danima samostalnosti kada Hrvatska nije imala svoja veleposlanstva, ni konzulate, Hrvatski olimpijski odbor u rujnu 1991. uspostavio je počasne dužnosti poklisara/veleposlanika HOO-a koju su obnašali hrvatski sportaši i sportski dužnosnici, domoljubi i sportski uglednici diljem svijeta.

Od tada do danas, uz brojne protokole i sporazume o suradnji s nacionalnim olimpijskim odborima, ulogu u međunarodnom sportskom okruženju aktivno potiče djelovanjem u tijelima međunarodnih sportskih udruženja  kao što su Međunarodni olimpijski odbor, Europski olimpijski odbor, Međunarodni odbor Mediteranskih igara, te druga udruženja i ustanove. HOO je uključen je u projekte solidarnosti, akademskog i olimpijskog obrazovanja, kulture kao i marketinških aktivnosti na međunarodnoj razini.


Lista aktualnih međunarodnih sporazuma s NOO-ima (svibanj 2020.)Zagreb, 1. prosinca 2020. - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sudjelovala je u utorak na neformalnoj videokonferenciji ministara sporta država članica EU u organizaciji njemačkog predsjedništva Vijećem Europske unije. Glavna tema razgovora bila je organizacija međunarodnih sportskih natjecanja za vrijeme pandemije izazvane bolešću COVID-19.

Lausanne, 3. rujna 2020. - Odjel Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) za odnose s nacionalnim olimpijskim odborima (IOC - NOC Relations Department) objavio je zanimljivu informaciju na temu borbe protiv manipulacije (na) sportskim natjecanjima. Istaknuto je kako su se u taj proces ozbiljno uključila dva nacionalna olimpijska odbora - Hrvatske i Litve.

Zagreb, 14. srpnja 2020. - U radnom posjetu Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) boravio je predsjednik Slovenskog olimpijskog odbora Bogdan Gabrovec. S domaćinom, čelnikom HOO-a i članom IO-a EOO-a Zlatkom Matešom, razgovarao je o predstojećoj sjednici Izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora (EOO), planiranoj za kraj rujna u Ljubljani. Ukoliko dopuste antipandemijske mjere (COVID-19), na tom bi skupu gost trebao biti i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach.