ZAGREB, 4. kolovoza 2016. (Hina/Hoo) - Na Olimpijskim igrama održanima u Londonu od 29. srpnja do 14. kolovoza 1948. prema službenim podacima MOO-a sudjelovalo je 4104 (390 žena i 3714 muškaraca) iz 59 zemalja. Natjecali su se u 17 sportova i 136 disciplina.

Igre je otvorio kralj George VI. a olimpijski plamen je upalio atletičar John Mark. Olimpijsku prisegu u ime sportaša dao je atletičar Donald Finlay. Olimpijska prisega u ime sudaca još nije bila uvedena.

Gradovi protukandidati bili su Baltimore, Lausanne, Los Angeles, Minneapolis i Philadelphia. Bile su to prve poratne Igre održane su u Londonu koji je bio domaćin i Igrama godine 1908. Na Igrama nisu mogle sudjelovati Njemačka i Japan zbog optužbi za izazivanje ratne kataklizme.

U sprinterskim disciplinama prvi puta upotrijebljeni startni blokovi. Igre XIV. olimpijade iz Londona prvi put su se mogle pratiti na kućnim TV ekranima.

Reprezentacija Jugoslavije u Londonu brojila je 96 sportaša koji su se natjecali u sedam sportova i osvojili dvije srebrne medalje. Prvim srebrom okitio se Hrvat Ivan Gubijan (Bjelovar, 14. lipnja 1923.) u bacanju kladiva s rezultatom 53,73 m.

Drugu srebrnu medalju osvojila je nogometna reprezentacija za koju je igralo čak 12 Hrvata: Stjepan Bobek, Božo Broketa, Miroslav Brozović, Zvonimir Cimermančić, Zlatko Čajkovski, Željko Čajkovski, Ivan Jazbinšek, Ratko Kacian, Frane Matošić, Franjo Šoštarić, Bernard Vukas i Franjo Wölfl. Za reprezentaciju još su igrali Branislav Stanković, Aleksandar Atanasković, Miodrag Jovanović, Prvoslav Mihajlović, Rajko Mitić, Kosta Tomašević. U finalnoj utakmici porazila ih je reprezentacija Švedske sa 1:3.

Na Igrama su nastupili i vaterpolisti sastavljeni isključivo od igrača s hrvatskog Jadrana: Kovačić, Bakašun, Giovanelli, Grkinić, Kurtini, Ciganović Brainović, Amšel, Štakula, Radić i Strmec koji su zauzeli deveto mjesto.

Istinska junakinja Igara bila je nizozemska atletičarka Fanny Blankers-Koen (slika: na pobjedničkom postolju), 30-godišnja majka dvoje djece. Dvanaest puta izlazila je na trkalište i 12 je puta pobijedila. Osvojila je četiri zlatne medalje - na 100 i 200 m, 80 m prepone i u štafeti 4x100 metara. Zbog preklapanja satnice, nije mogla nastupiti u skokovima u vis i u dalj, iako bi vjerojatno i tu pobijedila.

Nakon mnogih sjajnih finskih srednjoprugaša pojavio se Čeh Emil Zatopek, koji je pravu slavu doživio za četiri godine, na Olimpijskim igrama u Helsinkiju. U Londonu je osvojio zlato na 10.000 m.

Među boksačima ostao je zapamćen Mađar Laszlo Papp, koji je upravo u Londonu osvojio prvu od tri uzastopne zlatne medalje u srednjoj kategoriji.