ZAGREB, 2. kolovoza 2016. (Hina/Hoo) - Na Olimpijskim igrama održanima u Moskvi od 19. srpnja do 3. kolovoza 1980. prema službenim podacima MOO-a sudjelovalo je 5179 (1115 žena i 4064 muškaraca) sportaša iz 80 zemalja. Natjecali su se u 21 sportu i 203 discipline.

Igre je otvorio predsjednik Leonid Brežnjev a olimpijski plamen upalio je košarkaš Sergej Belov. Olimpijsku prisegu u ime sportaša dao je gimnastičar Nikolaj Andrijanov a u ime sudaca hrvački sudac Aleksandar Medved.

Grad protukandidat Moskvi bio je Los Angeles. Na Igrama je sudjelovalo 5615 novinara (2685 iz tiska i 2930 iz elektronskih medija)

Jugoslavensku reprezentaciju predstavljalo je 164 sportaša u 17 sportova koji su osvojili devet medalja - dvije zlatne, tri srebrne i četiri brončane. Kako su američki sportaši bojkotirali Igre u Moskvi, košarkaši Jugoslavije su pobjedama nad SSSR-om i Brazilom osigurali nastup u finalu gdje su sa 86:77 pobijedili Italiju. Kapetan reprezentacije bio je legendarni Krešimir Ćosić, a uz njega su još igrali Hrvati Andro Knego, Mihovil Nakić, Željko Jerkov, Branko Skroče i Duje Krstulović. Zlatnu medalju osvojila je ekipa koju su vodili Ranko Žeravica i Mirko Novosel u sastavu: Andro Knego, Dragan Kićanović, Rajko Žižić, Mihovil Nakić, Željko Jerkov, Branko Skroče, Zoran Slavnić, Krešimir Ćosić, Ratko Radovanović, Duje Krstulović, Dražen Dalipagić i Mirza Delibašić.

Rukometašice su prvi put nastupile na Olimpijskim igrama u Moskvi, a u srebrnoj jugoslavenskoj reprezentaciji igrale su Katica Ileš, Mirjana Ognjenović, Ana Titlić i Biserka Višnjić. Srebrnu medalju osvojile su: Ana Titlić, Slavica Jeremić, Zorica Vojinović, Radmila Drljača, Katica Ileš, Mirjana Ognjenović, Svetlana Anastasovska, Radmila Savić, Svetlana Kitić, Mirjana Đurica, Biserka Višnjić, Vesna Radović, Jasna Merdan, Vesna Milošević, a izbornik je bio Hrvat Josip Samardžija.

Vaterpolisti Jugoslavije su na Olimpijskim igrama u Moskvi osvojili četvrtu srebrnu medalju. Vaterpolo reprezentacija Jugoslavije koju je vodio izbornik Trifun Miro Ćirković, igrala je u sastavu: Luko Vezilić, Zoran Gopčević, Damir Polić, Ratko Rudić, Zoran Mustur, Zoran Roje, Milivoj Bebić, Slobodan Trifunović, Boško Lozica, Predrag Manojlović i Milorad Krivokapić.

U olimpijskom debiu broncom su se okitile jugoslavenske košarkašice za koje su igrale dvije članice zagrebačkog "Montinga" - Sanja Ožegović i Mira Bjedov. Reprezentacija Jugoslavije nastupila je u sastavu: Vera Đurađković, Mirsada Bećirspahić, Jelica Komnenović, Mira Bjedov, Vukica Mitić, Sanja Ožegović, Sonja Pekić, Marija Tonković, Zorica Đurković, Vesna Despotović, Jasmina Perazić i Biljana Majstorović.

Nakon zlatne medalje četverca sa Igara u Helsinkiju (1952.) veslači splitskog "Gusara" osvojili su, nakon 28 godina, i drugu olimpijsku medalju. Brončano odličje pripalo je dvojcu Zlatku Celentu i Dušku Mrduljašu i kormilaru Josipu Reiću.

Zbog sovjetske intervencije u Afganistanu, Igre su bojkotirale zemlje Zapadnog bloka na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Bojkotu se nije odazvala Velika Britanija, a upravo su dvojica Britanca obilježila Igre - srednjoprugaši Seabastian Coe i Steve Ovett. Oštri rivali gotovo dvije godine nisu trčali jedan protiv drugoga i s velikim se nestrpljenjem očekivao njihov dvoboj u Moskvi. Ovett je bio favorit na 1500 m, a Coea su smatrali boljim na 800 m. No, dogodilo se suprotno. Ovett, koji je prije Igara imao 45 uzastopnih pobjeda na 1500 m i jednu milju, taktički je izgubio utrku od Coea i završio je na trećem mjestu. Isto tako, taktički je pogriješio Coe na 800 m. Pobjeda je pripala Ovettu, a Coe se morao zadovoljiti srebrom.

Gimnastičku publiku oduševio je sovjetski vježbač Aleksandar Ditjatin, koji je osvojio medalje u svim gimnastičkim disciplinama - ukupno osam, od čega tri zlatne, četiri srebrne i jednu brončanu. U boksu su dominirali Kubanci, a legendarni Teofilo Stevenson osvojio je treće uzastopno zlatno odličje u teškoj kategoriji.