ZAGREB, 2. kolovoza 2016. (Hina/Hoo) - Na Olimpijskim igrama održanima u Montrealu od 17. srpnja do 1. kolovoza 1976. prema službenim podacima MOO-a bilo je 6084 (1260 žena i 4824 muškaraca) sudionika iz 92 zemlje, a natjecali su se u 21 i 198 disciplina.

Igre je otvorila kraljica Elizabeta II. Olimpijski plamen upalili su atletičari Stéphane Préfontaine i Sandra Henderson a olimpijska prisegu u ime sportaša izreako dizač utega Pierre Saint-Jean. Olimpijsku prisegu u ime sudaca dao je atletski sudac - Maurice Forget. Gradovi protukandidati Montrealu bili su Los Angeles i Moskva


Jugoslavenska reprezentacija nastupila je sa 78 sportaša koji su se natjecali u 14 sportova i osvojili osam medalja - dvije zlatne, tri srebrne i tri brončane.

Prvi osvajač olimpijske medalje za kajakaški sport na olimpijskim igrama bio je Hrvat Matija Ljubek (Belišće, 22.11.1953. - Valpovo, 12.10.2000.). U Montrealu je osvojio zlatnu medalju u kanuu jednokleku (C1) na 10.000 m, dok je u sprinterskoj disciplini C1 na 500 m osvojio brončanu medalju. Nastupio je na četiri olimpijske igre - Montrealu (1976.), Moskvi (1980.), Los Angelesu (1984.) i Seoulu (1988.).

Srebrnu medalju na košarkaškom turniru osvojili su odabranici izbornika Mirka Novosela. Poklekli su tek u finalu izgubivši od tada još uvijek nepobjedivih Amerikancima. U sjajnoj ekipi košarkaša srebrno odličje osvojili su Hrvati Krešimir Ćosić, Vinko Jelovac, Željko Jerkov, Andro Knego i Damir Šolman. Reprezentacija je nastupila u sastavu: Blagoje Georgijevski, Dragan Kićanović, Vinko Jelovac, Rajko Žižić, Željko Jerkov, Andro Knego, Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Žarko Varajić, Zoran Slavnić, Dražen Dalipagić i Mirza Delibašić.

S Igrama u Montrealu počeli su bojkoti, koji su nastavljeni na sljedećim dvjema igrama - u Moskvi i Los Angelesu. Montrealsku olimpijadu bojkotirale su 22 afričke zemlje. One su tražile da se iz Igara isključi Novi Zeland jer je njegova ragbijaška momčad gostovala u Južnoafričkoj Republici, gdje je vladao aparthejd.

Sportskim uspjesima Igre su obilježile dvije tinejdžerice, 15-godišnja rumunjska gimanastičarka Nadia Comaneci, te 18-godišnja istočnonjemačka plivačica Kornelia Ender.

Mlada Rumunjka prva je gimnastičarka koja je za svoju vježbu dobila čistu desetku. No, nije dobila samo jednu, nego čak šest desetki. Osvojila je zlato u višeboju, na gredi i dvovisinskim ručama, broncu za vježbi na tlu i ekipno srebro.

Kornelia Ender zamalo je izjednačila Spitzov rekord. Odlična Njemica osvojila je pet zlatnih medalja - na 100 i 200 m slobodno, 100 m leptir, te u štafetama 4x100 m slobodno i 4x100 m mješovito.