Foto Hina

ZAGREB, 2. kolovoza 2016. (Hina/Hoo) - Na Olimpijskim igrama 1972. održanima u Muenchenu od 26. kolovoza do 11. rujna 1972. prema službenim podacima MOO-a bilo je 7134 (1059 žena i 6075 muškaraca) natjecatelja iz 121 zemlje a natjecali su se u 23 sporta i 195 disciplina.

Igre je otvorio predsjednik Gustave Heinemann a olimpijski plamen upalio atletičar Günter Zahn. Olimpijsku prisege u ime sportaša izrekla je atletičarka Heidi Schüller a sudaca Heinz Pollay (konjički sportovi). Gradovi protukandidati Muenchenu bili su Detroit, Madrid i Montreal. Na Igrama se prvi put pojavljuje maskote Igara a u programu je prvi put - rukomet.


Reprezentacija Jugoslavije nastupila je sa 128 sportaša koji su nastupili u 15 sportova i osvojili pet odličja - dva zlatna, jedno srebrno i dva brončana.

Mate Parlov (Split, 16.11.1948.) član BK Pula, najbolji je hrvatski boksač svih vremena. Parlov je bio prvi boksač s prostora bivše Jugoslavije koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju u poluteškoj skupini. U finalu je svladao Kubanca Carrilla prekidom u drugoj rundi. Parlov je sudjelovao na još dva olimpijska boksačka turnira. U Mexicu 1968. je kao neiskusan boksač došao do četvrtfinala i dijelio plasman od 5. do 8. mjesta, a u Los Angelesu 1984. bio izbornik boksačke reprezentacije Jugoslavije.

Prvi olimpijski pobjednici u rukometu postali su reprezentativci Jugoslavije. U finalu su odabranici izbornika Ivana Snoja i trenera Vlade Štencla nadigrali čehoslovački sastav s 21:16. Zlatnu medalju dobili su: Abaz Arslanagić, Zoran Živković, Miroslav Pribanić, Hrvoje Horvat, Đorđe Lavrnić, Zdravko Miljak, Slobodan Mišković, Branislav Pokrajac, Nebojša Popović, Milan Lazarević, Milorad Karalić i Petar Fajfrić. Kako je po tadašnjim pravilima MOO-a medalju moglo dobiti samo 12 igrača, bez medalje su ostali treći vratar Zdenko Zorko, te Albin Vidović, Čedomir Bugarski i Dobrivoje Selec.

Zagrebački Ličanin Josip Čorak (Rastoke u Lici, 14.06.1943.) je na XX. olimpijskim igrama osvojio srebrnu medalju u skupini do 90 kg grčko-rimskim načinom. To mu je najveći uspjeh u dugoj i uspješnoj karijeri tijekom koje je u vremenu od 1965. do 1975., deset puta bio prvakom Jugoslavije u hrvanju grčko-rimskim načinom. Uspješno je hrvao i slobodnim načinom.

Milan Nenadić (Drenovac, Petrinja, 1942.), član hrvačkog kluba "Gavrilović" iz Petrinje i dugogodišnji reprezentativac grčko-rimskim načinom u kategoriji do 88 kg. Najveći uspjeh mu je osvajanje brončane medalje na olimpijskim igrama u Münchenu 1972. kada je osvojio i naslov svjetskog viceprvaka.

Iako je na Igrama u Münchenu bilo sjajnih sportskih dosega i velikih iznenađenja, nad njima se nadvila tragedija u kojoj su u terorističkom napadu Palestinaca ubijena 11-orica Izraelaca, jedan policijac i petero terorista. Sva su natjecanja odmah prekinuta, ali su Igre odlukom MOO-a nastavljene nakon stanke duge dan i pol.

Sportskim dostignućima istaknuo se američki 22-godišnji plivač Mark Spitz, koji je još na igrama u Mexicu (1968.) najavljivao da će osvojiti šest zlatnih medalja. No, kući se vratio samo s dvije. Uoči Münchena također je govorio da će osvojiti hrpu zlatnih medalja, a njegovo se predviđanje ostvarilo. Osvojio je sedam zlatnih medalja i postavio isto toliko svjetskih rekorda - na 100 i 200 m leptir, 100 i 200 m slobodno, te u štafetama 4x100 i 4x200 m slobodno, i 4x100 m mješovito. Ni prije, ni poslije to više nikome nije uspjelo.

Vrhunsko iznenađenje priredili su košarkaši Sovjetskog Saveza, koji su u finalu svladali dotad nepobjedivu američku vrstu košem Belova u posljednoj sekundi. Amerikanci su ustrajali da je koš postignut nakon isteka vremena, pa se nisu pojavili na proglašenju pobjednika.