ZAGREB, 2. kolovoza 2016. (Hina/Hoo) - Na Olimpijskim igrama 1964. održanima u Tokiju od 10. do 24. listopada prema službenim podacima MOO-a sudjelovalo je 5151 (678 žena i 4473 muškaraca) iz 93 zemlje a natjecali su se u 19 i 163 discipline.

Igre je otvorio car Hirohito. Olimpijski plamen upalio je Yoshinori Sakai, student rođen 6. kolovoza 1945., dana kada je na Hirošimu bačena atomska bomba. Olimpijsku prisegu sportaša izrekao je gimnastičar Takashi Ono. Olimpijska prisega sudaca još nije bila uvedena. Gradovi protukandidati Tokiju bili su Detroit, Beč i Bruxelles. Bile su to prve Igre na azijskom kontinentu.

Reprezentacija Jugoslavije nastupila je u devet sportova sa 76 sportaša. Vaterpolisti Jugoslavije i u Tokiju su osvojili srebrnu medalju, iako nisu izgubili ni jednu utakmicu. Zlato je ponovno pripalo Mađarima zbog bolje gol razlike. Od 11 vaterpolista koji su osvojili srebrnu medalju, osmorica su bili Hrvati: Ozren Bonačić, Zoran Janković, Anton Nardeli, Frane Nonković, Vinko Rosić, Karlo Stipanić, Zlatko Šimenc i Ivo Trumbić.

Na Igrama u Tokiju Abebe Bikila prvi je obranio zlato u maratonu. Ovaj put pripadnik tjelesnog zdruga etiopskog cara nije trčao bos, nego u sprintericama. U gimnastici Larisu Latinjinu naslijedila je Pražanka Vera Časlavska, koja je osvojila zlato u višeboju, vježbi na tlu i dvovisinskim ručama. Među plivačima briljirao je Amerikanac Don Schollander, koji je osvojio četiri zlata, dva u štafetama te na 100 i 400 m slobodno.

 

 Iz povijesti OI - U suradnji sa sportskom redakcijom Hine, HOO objavljuje podatke i zanimljivosti iz povijesti svih olimpijskih igara od Atene 1896. do Londona 2012. godine.