ZAGREB, 2. kolovoza 2016. (Hina/Hoo) - Na Igrama održanima u Rimu od 25. kolovoza do 11. rujna 1960. prema službenim podacima MOO-a bilo je 5338 (611 žena i 4727 muškaraca) sudionika iz 83 zemlje a sudjelovali su u 17 sportova i150 disciplina. Igre je otvorio predsjednik Giovanni Gronchi. Olimpijski plamen upalio je atletičar Giancarlo Peris, olimpijsku prisegu u ime sportaša izrekao atletičar Adolfo Consolini, a u ime sudaca tada još nije bilo službene prisege.

Gradovi protukandidati Rimu bili su Lausanne, Detroit, Budimpešta, Bruxelles, Mexico City i Tokio. OI Rim bile su prvo prekooceansko televizijsko praćenje Olimpijskih igara. 

Igre u Rimu bile su posljednje na kojima je sudjelovala Južna Afrika. MOO, naime, nije mogao tolerirati rasističku politiku koju je provodila tadašnja južnoafrička vlada. Ova zabrana nastupa trajala je 32 godine, sve do 1992.

Jugoslavija je nastupila sa 120 sportaša u 14 sportova. Nakon tri uzastopna srebra na olimpijskim nogometnim turnirima u Londonu (1948.), Helsinkiju (1952.) i Melbourneu (1956.), Jugoslavija je u finalu rimskog turnira s 3:1 pobijedila Dansku, a u toj utakmici u prvoj momčadi bilo je pet hrvatskih nogometaša: Andrija Anković, Tomislav Knez, Željko Matuš, Željko Perušić i Ante Žanetić. U pričuvi je bio Zvonko Bego.

Srca publike osvojila je 20-godišnja američka sprinterica Wilma Rudolph, koja je u ranoj mladosti preboljela dječju paralizu. Zbog brzine, gracioznosti i ljepote dobila je nadimak "crna gazela".

Prvu medalju (brončanu) osvojila je na Olimpijskim igrama 1956. kao članica štafete 4x100 metara. Neposredno prije Igara u Rimu, na prvenstvu SAD-a postavila je svjetski rekord na 200 m (22,9), a na Olimpijskim igrama najprije je u polufinalu izjednačila rekord na 100 m (11,3), a zatim ga u finalu poboljšala za tri desetinke. No, zbog prejakog vjetra, nije joj priznat. Osim zlata na 100 m, osvojila ga je i na 200 m, te u štafeti 4x100 metara.

Rim će pamtiti i etiopskog maratonca Abebea Bikilu, koji je deklasirao protivnike, a trčao je bos. Pamtit će i gimnastičarku Larisu Latinjinu koja je svoju zbirku medalja obogatila s tri zlata, dva srebra i jednom broncom. Slavnu boksačku karijeru u Rimu je počao i Amerikanac Casius Clay koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju u poluteškoj kategoriji. To mu je bila odskočna daska za sjajnu profesionalnu karijeru.