Ispis

Zagreb, 27. listopada 2021. - Hrvatski fair play odbor (HFPO) održao je konstituirajuću sjednicu za mandatno razdoblje 2021. - 2025. Predsjedavala je čelnica Odbora Danira Bilić, a nazočilo je devet članova od ukupno 15 u aktualnom sazivu.

Sjednica je započela u čestitarskom ozračju, najprije Biserki Vrbek koja je reizabrana u Izvršni odbor Europskog fair play pokreta (EFPP), a potom i na dužnost dopredsjednice EFPP-a u mandatnom razdoblju do 2025. godine. Pljesak su zavrijedile i dobitnice prestižnih priznanja EFPP-a za 2020. godinu - iznimno vrijedna i kreativna djelatnica Ministarstva turizma i sporta Nataša Muždalo (za seriju brošura Bonton u sportu) i sjajna reprezentativka u samostrelu Valentina Pereglin (za prosljeđivanje suparnici našoj predstavnici već dodijeljene medalje temeljem sudačkog previda u bodovanju). Zbog pandemije Covid-19 njihova priznanja su ostala neuručena, a budući da su iz EFPP-a poslana u Hrvatsku, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Siniša Krajač obećao je upriličiti dodjelu, najvjerojatnije na ovogodišnjem Velikom danu hrvatskog sporta. 

- Koristim priliku pozdraviti vas i izraziti podršku aktivnostima Hrvatskog fair play odbora. HOO će vas, sukladno svojim mogućnostima, i financijski pratiti, jer poruke, ideje i publikacije koje šaljete u javnost, od velike su važnost za hrvatski sport. Posebno bih istaknuo vaša nastojanja da se što više naših ljudi promovira prema vani, i u tome ste dosta uspješni - kazao je u kratkom pozdravnom obraćanju glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač.

Iz izlaganja Biserke Vrbek o izbornoj skupštini i 26. kongresu EFPP-a nazočni su dobili informaciju o izboru novog predsjednika EFPP-a (dosadašnjeg čelnika, Austrijanca Christiana Hinterbergera zamijenio je Belgijac Philippe Housiaux), te o istaknutoj glavnoj smjernici, a to je edukacija, odnosno obrazovanje za fair play. 

U sve to odlično se uklopila i evaluacija fair play kartona kao promotora fair playa među mladima Europe, a na tom području za pohvalu su i aktivnosti HFPO-a po našim  školama. Bilo je riječi i o obilježavanju 2. međunarodnog fair play dana, te o uspostavi mreže koordinator(ic)a fair playa po hrvatskim županijama. Odlučeno je da će se ta ideja pokušati realizirati uz pomoć Ureda za lokalni sport HOO-a. 

U mandatnom razdoblju 2021. - 2025. članovi Hrvatskog fair play odbora su: Danira Bilić (predsjednica), Morana Paliković Gruden, Biserka Vrbek, Nataša Muždalo, Romana Caput Jogunica, Marija Vrajić, Nataša Vezmar, Goran Jukić, Dubravko Ižaković, Morana Brkljačić, Lidija Bojić-Ćaćić, Ivana Lukačić, Zlatko Karlo, Zoran Kovačević i Vinko Knežević. (hoo/vk)