Ispis

Portorož, 21. listopada 2019. - U slovenskom Portorožu 21. listopada 2019. godine održana je svečana večera povodom Humanitarne akcije Fundacije za sportaše slabijeg imovinskog stanja u Sloveniji i proslave 80. rođendana Miroslava Cerara, pod nazivom „Za mlade športnike gre“. Miroslav Cerar je predsjednik te fundacije i osvajač olimpijskih odličja - zlatne na konju s hvataljkama i brončane na ručama na Olimpijskim igrama 1964. u Tokiju, te zlatne medalje na konju s hvataljkama na Olimpijskim igrama 1968. u Ciudad de Mexicu. Cerar je ujedno i četverostruki svjetski prvak na konju s hvataljkama 1962., 1966. i 1970., kao i na ručama 1962. godine.

Osim navedenih i brojnih drugih vrhunskih sportskih postignuća, nakon sportske karijere, Miroslav Cerar se, uz odvjetničku karijeru, značajno angažirao u promociji sporta, fair playja i drugih olimpijskih vrijednosti. Ovom prigodom promovirana je njegova nova uloga - voditelja slovenske olimpijske reprezentacije u Tokiju 2020. godine.

Na navedenoj svečanosti bili su prisutni brojni gosti iz sportskog, gospodarskog (Toyota, Telekom, Sportska lutrija…) i društvenog života Republike Slovenije, ali i međunarodnih organizacija (predsjednik Europske gimnastičke federacije, predsjednik Europskog fair play pokreta...), te brojni sportaši, sportski dužnosnici i drugi uzvanici. Putem video-snimke nazočnima se obratio i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach s čestitkama i pohvalama velikoj svjetskoj sportskoj ikoni na sportskom terenu, ali i izvan njega.

Uz ovu svečanost održani su i brojni drugi promotivni sportski programi, kao što je kviz mladih sportaša, izložba, prigodna sportska natjecanja i sl. I večer, koja je uslijedila u nizu događanja u sklopu manifestacije Olympic day celebration, iskorištena je kako bi se napomenuo značaj fundacije koja je pomogla sredstvima za opremu, putne troškove, odlaske na natjecanja i sl. za brojne mlade slovenske sportaše lošijeg imovinskog stanja, ali i kako bi se sredstva prikupila za daljnje aktivnosti i nove sportske talente.
U ime Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog fair play odbora svečanosti u portorožu nazočile su Danira Bilić i Biserka Vrbek, koje su uz iskrene čestitke, uručile i prigodan poklon sportskom velikanu i prijatelju hrvatskog sporta, Miroslavu Ceraru. (hoo/bv)