Zagreb, 2. kolovoza 2018. - Hrvatski fair play odbor (HFPO) na svojoj je srpanjskoj sjednici, pod predsjedavanjem Danire Bilić, dao i osvrt na nogometni SP u Rusiji. Naravno, u kontekstu fair playja.

Fair play potezom Mundijala u Rusiji članovi HFPO-a proglasili su čišćenje tribina Arene Rostov od strane japanskih navijača, kao i svlačionice od strane njihovih nogometaša, nakon ispadanja u osmini finala od Belgije (2-3). Podsjećamo da su u zrcalno čistoj svlačionici japanski nogometaši ostavili samo ispisanu zahvalu na jeziku domaćina: Spasibo!
S tim u vezi Hrvatski fair play odbor uputio je čestitku japanskom veleposlaniku u RH Keiju Takiguchiju. U poruci, koju je potpisala predsjednica HFPO-a Danira Bilić, stoji:

 

 „Zadovoljstvo mi je izvijestiti Vas da je Hrvatski fair play odbor (HFPO) za najveće promicatelje fair playja na nogometnom SP-u u Rusiji proglasio japanske navijače i nogometne reprezentativce. Gesta japanskih navijača i igrača - čišćenje tribina i svlačionice Arene Rostov, nakon utakmice s Belgijom, 2. srpnja 2018. godine, pokazala je cijelom svijetu kako sport može biti još ljepši nego što jest. 

Vama i ponosnom japanskom narodu, kojem je ovakav način zahvale za gostoprimstvo u duhu tradicije i odgoja, od srca čestitamo na divljenja vrijednoj gesti koja je oplemenila medijski najatraktivniji sportski događaj današnjice.

Molimo Vas da našu čestitku podijelite i sa sunarodnjacima u domovini, a posebno s Japanskim nogometnim savezom i nacionalnim olimpijskim odborom.“ (hoo/vk)