Zagreb, 31. listopada - Kraj listopada donio je dva iznimno važna skupa Europskog fair play pokreta (EFPP). U izraelskoj Haifi održan je kongres, a potom i skupština EFPP-a. Na kongresu je sudjelovalo 110 predstavnika iz 25 europskih nacionalnih fair play udruga, a glavna tema bila je Sport kao sredstvo pomirbe. Diskusije nakon izlaganja glavnih predavača rezultirale su donošenjem prijedloga Deklaracije EFPP-a.

Na svečanosti, po završetku Kongresa, predsjednik Europskog fair play pokreta Christian Hinterberger i član IO-a EFPP-a Miroslav Cerar uručili su fair play nagrade za 2017. godinu. Jedina aktivna sportašica, nagrađena (Flame Award) te večeri bila je mađarska atletičarka Tira Pavuk. Na srpanjskom U20 Europskom prvenstvu u Grosettu (Italija) pokazala je veliku nesebičnost i fair play ponašanje, kada se u utrci na 3000 metara s preponama zaustavila kako bi pomogla suparnici. Naime, glavna favoritkinja Lili Anna Toth poskliznula se i pala te nije mogla nastaviti utrku. Zbog ove geste Tira je ugrozila vlastiti plasman u utrci i na kraju stigla tek 12. No, sudeći prema snažnom pljesku koji je dobila od publike, u njihovim očima osvojila je prvo mjesto (za fair play).

EFPP-ovu plaketu za zasluge (Plaque of Merit) dobio je program Sport4life koji se u suradnji s njemačkim sveučilištima provodi u Izraelu i namijenjen je djeci različitih nacionalnosti s ciljem obrazovanja o temeljnim vrijednostima ljudskog ponašanja - poštovanju, povjerenju, fair playu i odgovornosti. EFPP-ove diplome dobili su dr. Jolanta Kowalska iz Poljske za program pod nazivom „I AM FAIR“ (korektnost u svjetlu izbjegličke krize koja ima za cilj suzbijanje rasizma i ksenofobije promoviranjem kulturne raznolikosti), i Teoman Guray, član Turskog olimpijskog odbora i Fair play vijeća. On je autor izložbe karikatura koja na inovativan i humorističan način predstavlja fair play kroz sport i sportske aktivnosti.
Izraelka Ofra Abramovich dobila je EFPP-ov Spirit Award za osnivanje i pokretanje „majčinske lige“, lige u kojoj se za pojedinu školu natječu mame djece polaznika te škole. Liga je osnovana 2005. godine, a zaživjela je i u nekim drugim državama Europe te u SAD-u. Povjesničar i novinar Erdogan Aripinar iz Turske, ujedno i jedan od osnivača Europskog fair play pokreta i njegov dopredsjednik, te glavni tajnik Udruge sportskih novinara u Turskoj, dobitnik je EFPP/AIPS-ova priznanja Europe VOX Award. Nagrađen je za jak utjecaj i neumoran rad u promociji fair playa i njegovih vrijednosti u sportu i izvan njega.

Odmah nakon kongresa, u Haifi je održana i 23. skupština Europskog fair play pokreta, koja je, uz usvajanja godišnjih izvješća (programski i financijski), u europsku fair play obitelj primila i novog člana - Fair play odbor San Marina. Zbog iznimnog doprinosa u promicanju fair play vrijednosti, skupština je jednoglasnom odlukom primila u počasno članstvo EFPP-a Ruggera Aleanterinija (Italija) i Charalambosa Lottasa (Cipar). Na kraju skupštine jednoglasno je usvojena Deklaracija EFPP-a, Haifa 2017.
Na dvojakom izraelskom zasjedanju EFPP-a Hrvatska je imala tri sudionice: članicu IO-a EFPP-a Biserku Vrbek, predsjednicu Hrvatskog fair play odbora Daniru Bilić i predstavnicu HOO-a u nacionalnom fair play odboru Moranu Paliković Gruden. (hoo/vk)