Banská Bystrica, 28. srpnja 2022. - Plivačica Lucijana Lukšić osvojila je zlatnu medalju u disciplini 200 m slobodnim načinom na Europskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u Slovačkoj, upotpunivši tako "berbu odličja" naših atletskih predstavnika koji su osvojili zlato (Lara Jurčić) i srebro (Janko Kišak). 

Petnaestogodišnja hrvatska plivačica izvrsno je otplivala finalnu utrku na 200 m slobodnim načinom i rezultatom 2:01.95 uvjerljivo osvojila zlato. Sylvia Statkevicius iz Litve bila je srebrna (2:03.65), tijesno ispred brončane Njemice Julije Ackermann (2:03.69). Zlato sjajne Lucijane Lukšić druga je hrvatska plivačka medalja na EYOF-u, nakon srebra Jane Pavalić na 100 m slobodnim načinom. 

Petak (29. srpnja) mogao bi donijeti novu hrvatsku „berbu odličja“ u Banskoj Bystrici. U finalu skoka u vis je Jana Koščak, u finalnoj utrci na 3000 m trči Sven Franjković, na 100 m prepone Mia Wild, a nastupit će i štafetna postava: Ćurković, Jurčić, Penezić, Galić. Judašica Marćelina Vranješ je u repasažu kategorije +78 kg, koji joj može donijeti borbu za odličja, a od naših plivačkih uzdanica u akciji su Mia Hren i Jana Pavalić na 50 m slobodno, Roko Krpina na 400 m mješovito i Petra Ćosić na 800 m slobodno.

Naši mladi rukometaši u zoni su odličja, u petak ih čeka polufinalni sraz s Nijemcima, dok košarkaši nisu prošli u poluzavršnicu pa će u razigravanje za redoslijed od 5. do 8. mjesta. Prvi suparnik u petak im je domaćin - Slovačka. Sličan epilog čeka i rukometašice…

S dvije zlatne i četiri srebrne kolajne Hrvatska je trenutačno 10. na ljestvici osvojenih medalja, na kojoj je još 36 država.  (hoo/vk)

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita plivačici Lucijani Lukšić osvajanje zlatnog odličja na ljetnom EYOF-u u Banskoj Bystrici!