Ispis

U kolovozu nas očekuje 19 dana uzbudljivih natjecanja na Olimpijskim igrama u Riju. Više od 10.000 sportaša u 42 olimpijska sporta natjecat će se na prvim Igrama u Južnoj Americi za neku od 306 medalja, koliko će ih biti podijeljeno. Kvalifikacije traju još od 2014. godine, a prva je među hrvatskim sportašima nastup osigurala brončana strijelkinja s OI Peking 2008. Snježana Pejčić.

 

Već 6. kolovoza, prvi dan nakon svečanosti otvaranja Igara na stadionu Maracanã, na olimpijska borilišta će izaći naši olimpijci. Prvi će ujutro u 8:30, po lokalnom vremenu, Snježana Pejčić i Valentina Gustin pucati iz zračne puške u Olimpijskom streljačkom centru, a Damir Martin će u srcu Rija, na jezeru Rodrigo de Freitas veslati eliminacijsku utrku. Damir će se, nakon što se na OI London 2012. okitio srebrom u četvercu, ovaj put boriti za medalju u samcu. Isti dan će njegove kolege iz četverca, Valent i Martin Sinković, nastupiti u dvojcu na pariće, dok Andreja Gaćinu očekuje 1. krug stolnoteniskog turnira. Također u jutarnjim satima, Matija Kvasina i Kristijan Đurasek startat će u tvrđavi Copacabana cestovnu utrku, a zlatni će vaterpolisti s OI London na plivalištu Maria Lenk odigrati svoju prvu utakmicu, i to protiv reprezentacije SAD-a.

I u nastavku nas svakodnevno očekuju uzbudljiva nadmetanja i finala, među njima finale u gađanju letećih meta u disciplini trap 8. kolovoza, u kojem zlato iz Londona 2012. brani Giovanni Cernogoraz. Čak dva napeta finala na rasporedu su 11. kolovoza, ona dvojca na pariće te puške 50m trostav, u kojima priželjkujemo vidjeti Valenta i Martina Sinkovića te Snježanu Pejčić. Atletska natjecanja za hrvatske sportaše počinju 13. kolovoza kada će Ivan Horvat u skoku s motkom pokušati proći kvalifikacijsku skupinu, a s posebnim nestrpljenjem očekujemo nastup zlatne diskašice s Igara u Londonu, Sandre Perković, koji je na rasporedu 15. kolovoza (kvalifikacije) i 16. kolovoza (finale). Za medalje će 16. kolovoza jedriti Ivan Kljaković Gašpić u finnu, a 17. kolovoza Šime Fantela i Igor Marenić, svjetski prvaci u klasi 470. Isti će dan Lucija Zaninović pokušati osvojiti još jednu medalju, nakon što joj je to pošlo za rukom na OI London.

U borbu za medalju krenut će predzadnji dan Igara Hrvatska vaterpolska reprezentacija te Blanka Vlašić i Ana Šimić u skoku u vis. Zadnji dan, 21. kolovoza, kada se u večernjim satima sprema svečano zatvaranje Igara u Riju, nadamo se da ćemo Hrvatsku rukometnu reprezentaciju gledati u utakmici za najsjajnije odličje, a nadamo se i finalnom meču Filipa Hrgovića, europskom boksačkom prvaku u superteškoj kategoriji. (hoo/msč)