XXII zimske olimpijske igre u Sočiju održane su od 7. do 23. veljače 2014. godine, a okupile su 2873 sportaša iz 88 zemalja. Na olimpijskom stadionu Fišt, Igre je otvorio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a olimpijski plamen upalili su klizačica Irina Rodnjina i hokejaš, vratar reprezentacije SSSR-a Vladislav Tretjak.


Hrvatska olimpijska delegacija na Igrama je sudjelovala sa 11 sportaša. U alpskom skijanju nastupili su Ivica Kostelić, Natko Zrnčić Dim, Dalibor Šamšal, Matej Vidović, Filip Zubčić, Sebastijan Brigović, Andrea Komšić, Sofija Novoselić; u nordijskom skijanju Vedrana Malec i Edi Dadić a u snowboardu Morena Makar.

Na svečanosti otvaranja Igara, stjegonoša je bio trostruki olimpijac (ZOI Salt Lake City 2002., ZOI Torino 2006., ZOI Vancouver 2010.) Ivica Kostelić, a na svečanosti zatvaranja nordijka Vedrana Malec. Ivica Kostelić osvojio je srebrnu medalju u super-kombinaciji, što je Hrvatsku svrstalo među 26 zemalja čiji su sportaši osvajali odličja. Najuspješniji su bili sportaši domaćina (Rusija) sa 13 zlatnih, 11 srebrnih i 9 brončanih medalja.


Vodič ZOI Soči 2014. - online, pdf
Sastav delegacije - ZOI Soči 2014.
Projekt - ZOI Soči 2014.
Rezultati
Izvješće