SOČI, 7. veljače 2014. (Hina) - Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin proglasio je otvorenima XXII. Zimske olimpijske igre koje će se do 23. veljače održavati u Sočiju.

SOČI, 7. veljače 2014. (Hina) - Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin proglasio je otvorenima XXII. Zimske olimpijske igre koje će se do 23. veljače održavati u Sočiju.

Novi predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach, kojemu su ovo prve Igre u njegovu mandatu, u podužem govoru zahvalio je domaćinima na velikim naporima koje su uložili u izgradnju sportske infrastrukture i pohvalio spektakularnu svečanost otvaranja. "Ono za što su nekima trebala desetljeća, vi ste u Sočiju napravili za samo sedam godina", naglasio je Bach u svom govoru.

Tijekom više od dva i pol sata, koliko je trajalo svečano otvaranje, organizatori su su podsjetili na najvažnije osobe i događaje iz ruske povijesti. Tu se našlo mjesta za balove na dvoru Ivana Groznog, revolucije, te izgradnju modernih velegradova poput Moskve.

Među 40,000 gledatelja na Olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju je i 40 svjetskih državnika, među kojima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, te glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon.

Nakon podizanja olimpijske zastave svečanu prisegu u ime sportaša položio je brzi klizač Ruslan Zaharov, u ime sudaca Vjačeslav Vedenjin, koji sudi u utrkama u skijaškom trčanju, a u ime trenera Anastazija Popkova, članica ruske reprezentacije u alpskom skijanju.

Čast da upale olimpijski plamen pripala je legendarnoj klizačici Irini Rodnjinoj i najboljem hokejašu 20. stoljeća, vrataru reprezentacije SSSR-a Vladislavu Tretjaku.

Na ZOI u Sočiju nastupit će 2873 sportaša iz 88 zemalja, što je novi rekord kada su ZOI u pitanju, a ukupno će biti podijeljeno 98 kompleta medalja.

----------

Na svečanost otvaranja XXII. Zimskih olimpijskih igara u Sočiju sudjelovalo je svih 11 hrvatskih sportaša a predvodio ih je stjegonoša i osvajač triju srebrnih olimpijskih medalja Ivica Kostelić. U svečanom mimohodu pored njega bili su alpinci Natko Zrnčić Dim, Dalibor Šamšal, Matej Vidović, Filip Zubčić i Sebastian Brigović, Andrea Komšić i Sofija Novoselić, nordijci Edi Dadić i Vedrana Malec koja će 23. veljače nositi zastavu na svečanosti zatvaranja Igara te natjecateljica u snowboardu Morena Makar.