ZAGREB, 28. siječnja 2014. - Jedanaest hrvatskih sportaša nastupit će na XXII. Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, odlučilo je Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na sjednici održanoj 28. siječnja 2014. godine.

ZAGREB, 28. siječnja 2014. - Jedanaest hrvatskih sportaša nastupit će na XXII. Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, odlučilo je Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na sjednici održanoj 28. siječnja 2014. godine. U snowboardingu će se natjecati Morena Makar, u nordijskom skijanju Vedrana Malec i Edi Dadić a u alpskom skijanju Ivica Kostelić, Natko Zrnčić Dim, Dalibor Šamšal, Matej Vidović, Filip Zubčić, Sebastian Brigović, Andrea Komšić i Sofija Novoselić. Pratit će ih ukupno 26 trenera, vođa ekipa, servisera, fizioterapeuta i članova Misije. Dužnost šefa Misije obnašat će Damir Šegota, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za olimpijski program. Stjegonoša Hrvatske olimpijske delegacije na svečanosti otvaranja Igara bit će Ivica Kostelić, a zastavu će na zatvaranju nositi Vedrana Malec.

Zbog obaveza u klubu i reprezentaciji, Josip Pavić je dao ostavku na mjesto predsjednika Komisije sportaša HOO-a, člana Vijeća i Skupštine HOO-a.

Utvrđeni su korisnici razvojnih programa HOO-a, njih 361, za 2014. godinu. U Program potpore sportašima mlađih dobnih kategorija (Program I) uvršteno je 47 sportaša, u Program individualne skrbi o mladima (Program II/1) 113 sportaša, u Program posebne skrbi o mladima u ekipnim sportovima (Program II/2) ukupno 42 sportaša iz tri ekipe, a u Program potpore kvalitetnim sportašima (Program III) 37 sportaša. Olimpijski program za OI Rio prati ukupno 86 sportaša, od kojih je 41 u kategoriji TOP kandidata, 21 u kategoriji potencijalnih A i 24 u kategoriji potencijalnih B kandidata.

Utvrđeni su iznosi potpore korisnicima razvojnih programa HOO-a u 2014. godini. Za svakog korisnika Programa I predviđeno je 12.000 kuna, za sportaše u Programu II/1 18.698 i 30.398 kuna, za one u Programu II/2 16.198 kuna, a za kvalitetne sportaše 32.198 do 40.898 kuna. Sredstva su namjenska i troše se na pripreme, natjecanja, korištenje sportskih objekata, sportsku opremu, testiranja, zdravstveno osiguranje i zdravstvenu skrb. Stipendije su predviđene samo u Programu potpore kvalitetnim sportašima.

Na popis trenera čiji rad sufinancira HOO uvršteni su, na prijedloge nacionalnih sportskih saveza, Zdenko Sušac (Hrvatski kuglački savez), Ivica Putnik (Hrvatski biljarski savez), Marko Žaja (Hrvatski kickboxing savez), Zihad Mahmuljin (Hrvatski wushu savez), Dragomir Tavra (Hrvatski judo savez) i Branko Cikatić (Hrvatski savez tajlandskog boksa).

Na dnevnom redu Vijeća našlo se i završno izvješće Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog odbora za razdoblje 2009.-2012. te pregled programa za razdoblje 2013.-2016. HOO je sudjelovao u brojnim programima za sportaše, trenere, upravljanje, za promociju olimpijskih vrijednosti i potporu za olimpijske igre, te je u razdoblju 2009.-2012. ostvario potporu Olimpijske solidarnosti u iznosu od 1,9 milijuna USD.

Vijeće je verificiralo odluku o novom sazivu Upravnog vijeća Hrvatske olimpijske akademije, čiji je HOO osnivač. Na mandatno razdoblje od četiri godine imenovani su Franjo Prot, Marijan Klanac, Tonči Tadić, Jasenk Wolf-Cvitak i Josip Čop.

Savez gorskih vodiča Hrvatske, Hrvatski powerlifting savez i Hrvatski show dance savez podnijeli su zahtjeve za prijem u članstvo HOO-a. Zahtjevima se ne može udovoljiti, jer savezi ne ispunjavaju propisane uvjete. Pridruženi član HOO-a, Jet ski savez Hrvatske, zatražio je prijem u punopravno članstvo HOO-a. Vijeće je odgodilo odluku te će zatražiti dodatne informacije i obrazloženja od saveza. Zahtjev za prijem u članstvo HOO-a i uvrštenje sporta u nomenklaturu sportova podnio je i Hrvatski pankration savez. Hrvatski hrvački savez zadržao je u svom programu sportsku granu pankration, a kako za svaki sport može biti nadležan samo jedan nacionalni sportski savez, HOO ne može udovoljiti zahtjevu.

Vijeće je dalo pozitivno mišljenje Hrvatskom streličarskom savezu o organizaciji Svjetskog prvenstva u disciplini field 19. do 24. kolovoza 2014. u Zagrebu, te Hrvatskom kickboxing savezu o organizaciji WAKO Europskog kupa Karlovac Open 8. i 9. veljače 2014. godine. Sukladno odluci Vijeća HOO će biti i pokrovitelj tog istog natjecanja, kao i 62. međunarodnog omladinskog nogometnog turnira Kvarnerska rivijera.