LAUSANNE, 22. kolovoza 2013. (IOC) - Vlada Ruske Federacije uputila je 22. kolovoza 2013. dopis Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) u kojem uvjerava da će na Zimskim olimpijskim igrama koje se održavaju u veljači 2014. u Sočiju svatko biti dobrodošao, neovisno o spolnoj orijentaciji.

LAUSANNE, 22. kolovoza 2013. (IOC) - Vlada Ruske Federacije uputila je 22. kolovoza 2013. dopis Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) u kojem uvjerava da će na Zimskim olimpijskim igrama koje se održavaju u veljači 2014. u Sočiju svatko biti dobrodošao, neovisno o spolnoj orijentaciji. Razlog pismenog obraćanja ruske vlade je zakon koji je u Rusiji usvojen u lipnju, a zabranjuje promicanje 'netradicionalnih spolnih odnosa'.

"Rusija se obvezala poštovati Olimpijsku povelju i temeljna načela olimpizma prema kojima diskriminacija na osnovi rase, vjere, političkih uvjerenja, spola i sličnih razloga nije spojiva s pripadnošću Olimpijskom pokretu" naglasio je u dopisu zamjenik ruskog predsjednika vlade Dmitrij Kozak. "Ruska Federacija garantira da će u potpunosti ispuniti svoje obaveze prema MOO-u" dodao je.

"Bavljenje sportom je ljudsko pravo te se mora omogućiti svakom pojedincu, bez obzira na boju kože, spol ili spolnu orijentaciju. Olimpijske igre moraju biti dostupne svima, bez bilo kojeg oblika diskriminacije, a to se odnosi na gledatelje, službene osobe, predstavnike medija i, naravno, sportaše. Žustro ćemo se suprotstaviti svakoj mjeri koja ugrožava ovo načelo" stav je MOO-a.