XXII. ZOI Soči 2014.

 

XXII zimske olimpijske igre u Sočiju održane su od 7. do 23. veljače 2014. godine, a okupile su 2873 sportaša iz 88 zemalja. Na olimpijskom stadionu Fišt, Igre je otvorio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a olimpijski plamen upalili su klizačica Irina Rodnjina i hokejaš, vratar reprezentacije SSSR-a Vladislav Tretjak.


Hrvatska olimpijska delegacija na Igrama je sudjelovala sa 11 sportaša. Jedini nositelj medalje s Igara u Sočiju je Ivica Kostelić koji je osvojio srebrnu medalju u superkombinaciji, što je Hrvatsku svrstalo među 26 zemalja čiji su sportaši osvajali odličja. Najuspješniji su bili sportaši domaćina (Rusija) sa 13 zlatnih, 11 srebrnih i 9 brončanih medalja.

Stjegonoše:
Na svečanosti otvaranja: Ivica Kostelić
Na svečanosti zatvaranja: Vedrana Malec

Opširnije

1
  • Ivica Kostelić (superkombinacija)
    2. mjesto   Sport: Alpsko skijanje   Natjecanje: ZOI Soči 2014.

Zagreb, 3. siječnja 2022. godine - Povodom objave na društvenim mrežama skijaškog olimpijca Ivice Kostelića, citirane u dijelu domaćih medija, a u kojoj piše o odnosu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) spram njegova oca, proslavljenog trenera Ante Kostelića, navodeći da je bio degradiran u statusnim pitanjima te izostavljen iz službenog HOO-ova vodiča za ZOI u Sočiju 2014., priopćenjem je reagirala Press-služba HOO-a:

 Nastupi i rezultati hrvatskih olimpijaca na XXII. zimskim olimpijskim igrama u Sočiju u svim sportovima i disciplinama. Jedini nositelj medalje je Ivica Kostelić koji je osvojio srebro u superkombinaciji alpskog skijanja. 

Na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju hrvatska olimpijska delegacija brojala je 11 natjecatelja, od toga 4 sportašice. Nastupili su u alpskom skijanju, skijaškom trčanju, i snowboardu.