Lausanne, 24. veljače 2022. - Međunarodni olimpijski odbor (MOO) oštro osuđuje kršenje olimpijskog primirja koje je izazvala ruska vlada - glavna je poruka MOO-ova priopćenja, odaslanog u četvrtak iz središnjice u Lausanni.


Iz MOO-a podsjećaju da je rezoluciju Ujedinjenih naroda (UN) o olimpijskom primirju, konsenzusom svih 193 država članica, prihvatila i Opća skupština UN-a 2. prosinca 2021. godine. Olimpijsko primirje započelo je krajem siječnja, sedam dana uoči početka Zimskih olimpijskih igara (4. - 20. veljače), a završava sedam dana nakon zatvaranja Paraolimpijskih igara (4. - 13. ožujka), što znači da je na snazi do 20. ožujka 2022. godine.
Predsjednik MOO-a Thomas Bach ponovio je poziv na mir, izrečen i u govorima na svečanostima otvaranja i zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Podsjetimo, prilikom otvaranja Igara pozvao je političke vlasti u svim državama na predanost olimpijskom primirju, uz poruku: "Dajte miru šansu!"
Na završnoj svečanosti pekinških Igara Bach je poručio političkim čelnicima da se nadahnjuju "primjerom solidarnosti i mira" koji su svojim ponašanjem postavili olimpijski sportaši i sportašice na netom završenim Igrama.
Nakon ratnih događaja u Ukrajini, MOO je izrazio duboku zabrinutost za sigurnost olimpijske zajednice u toj zemlji. Krovna udruga međunarodnog olimpizma osnovala je radnu skupinu za pomno praćenje situacije i koordiniranu dostavu humanitarne pomoći članovima olimpijske zajednice u Ukrajini. (moo/hoo)