Peking, 20. veljače 2022. - Novom impresivnom svečanošću, obilježenom svjetlosnim efektima i simbolikom iz kineske tradicije, nakon 18 natjecateljskih dana sa sudjelovanjem 2871 sportaša i sportašica u 15 sportova i sportskih grana, te 109 podijeljenih kompleta medalja, na Nacionalnom stadionu u Pekingu zatvorene su XXIV. zimske olimpijske igre (ZOI).

U svečanom izlasku predstavnika 91 olimpijske reprezentacije hrvatsku zastavu nosila je olimpijska debitantica iz skijaškog trčanja, 17-godišnja Tena Hadžić. Bile su to Igre za koje će u olimpijskim analima ostati zapisano i da su bile prve ZOI održane u pandemijskim (COVID-19) uvjetima, što je posebno apostrofirao predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach, koji je u društvu kineskog predsjednika Xi Jingpinga, proglasio Igre zatvorenima:

-  Ova ujedinjavajuća snaga olimpizma jača je od svih sila koje nas žele podijeliti, a ovo olimpijsko iskustvo bilo je moguće samo uz iznimnu ljubaznost i požrtvovnost kineskog naroda. Uz 300 milijuna Kineza koji će se baviti zimskim sportovima u budućnosti, pozdravljam Kinu kao novu zimsku sportsku velesilu. Posebno pozdravljam sportaše i sportašice koji zbog pandemije nisu uspjeli u Pekingu ostvariti svoje olimpijske snove i poručujem im da i dalje pripadaju olimpijskoj obitelji. Čestitam kineskom narodu, kineskim vlastima i Organizacijskoim odboru što su izvanrednom organizacijom Igara omogućili da olimpijski duh zasja u punini. Hvala vama naši kineski prijatelji! Pozivam sve sportaše i sportašice da se za četiri godine okupimo u Milanu i Cortini d' Ampezzo, u Italiji, na XXV. izdanju Zimskih olimpijskih igara - kazao je predsjednik MOO-a Thomas Bach koji je nakon toga predao olimpijsku zastavu talijanskim domaćinima sljedećih Igara.

Hrvatsku je na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu predstavljalo 11 olimpijaca i olimpijki, a najbrojniji su bili u alpskom skijanju (šest), dok su nordijci bili zastupljeni s tri, a brzo klizanje na kratkim stazama s jednom predstavnicom, jednako kao i snowboard.

 

REZULTATI HRVATSKIH SPORTAŠ(IC)A NA ZOI-ju U PEKINGU: 

 

Alpsko skijanje

m. veleslalom - Filip Zubčić 10., Samuel Kolega 21. 

m. slalom - Samuel Kolega 15., Filip Zubčić 18., Matej Vidović 20.

ž. veleslalom - Zrinka Ljutić 28., Andrea Komšić bez plasmana

ž. slalom - Leona Popović 23., Zrinka Ljutić 25., Andrea Komšić bez plasmana

 

Nordijsko skijanje (skijaško trčanje)

pojedinačni sprint - Vedrana Malec 53., Marko Skender 69., Tena Hadžić 71. 

klasična utrka - Vedrana Malec 73., Tena Hadžić 83., Marko Skender 85.

ekipni sprint - Vedrana Malec i Tena Hadžić 10. u polufinalnoj skupini

ski-maraton (30 km) - Vedrana Malec 52., Marko Skender 57.

 

Brzo klizanje na kratkim stazama 

500 m - Valentina Aščić 23.

1500 m - Valentina Aščić 25. 

 

Snowboard

big air - Lea Jugovac 28.