Peking / Zhangjiakou, 20. veljače 2022. - Posljednjeg natjecateljskog dana na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Pekingu hrvatska olimpijka u skijaškom trčanju Vedrana Malec nastupila je u ski-maratonu (mass start) slobodnim načinom na 30 kilometara. U otežanim meteorološkim prilikama Malec je zauzela 52. mjesto (+16:24 minuta za pobjednicom) u konkurenciji 65 natjecateljica.

- Vremenski uvjeti su bili ekstremno teški, vjetar nikad jači. Sretna sam što sam uopće završila utrku, za mene je ispalo čak i bolje nego što sam očekivala. Tijelo mi se smrzlo, ali sam napravila dobar posao - kazala je Malec, kojoj se ostvario i san da nastupi u najizazovnijoj olimpijskoj disciplini.  

U utrci koja je još dan ranije, zbog vjetra i hladnoće u kineskom Nacionalnom centru skijaškog trčanja Zhangjiakouu pomaknuta naprijed za tri i pol sata, zlato je osvojia Norvežanka Therese Johaug (1:24:54.0), srebro Amerikanka Jessie Diggins (+1:43.3 minute), a Kerttu Niskanen iz Finske okitila se brončanim odličjem (+2:33.3).

Trećim zlatnim odličjem u Pekingu, Norvežanka je u vjerojatno posljednjem olimpijskom nastupu u trofejnoj karijeri, dovela svoju zemlju do rekordnih 16 zlatnih medalja na jednim Zimskim olimpijskim igrama.  

Prema ranijim najavama, i Vedrana Malec se ovom utrkom oprostila od olimpijskih nastupa. Nakon Sočija 2014. i Pjongčanga 2028., Peking 2022. bio joj je treći olimpijski nastup. Osim 52. mjesta u najzahtjevnijoj utrci ženskoj programa skijaškog trčanja, Malec je bila 53. u pojedinačnom sprintu, 73. u klasičnoj utrci, dok je ekipni sprint s Tenom Hadžić završila na 10. mjestu u polufinalnoj skupini. (hoo/vk)