Peking / Zhangjiakou, 19. veljače 2022. - Hrvatski olimpijac u skijaškom trčanju Marko Skender (20) završio je debitantski nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu ostvarenim 57. mjestom u ski-maratonu (mass start) koji je, zbog velike hladnoće (-16 stupnjeva) i ledenog vjetra, skraćen s uobičajenih 50 kilometara na "žensku inačicu" iste discipline - 30 km.

Zlatnu medalju osvojio je Rus Aleksandar Bolšunov (25) koji je u kineskom Nacionalnom centru skijaškog trčanja Zhangjiakouu treći put završio na pobjedničkom postolju (za ukupno petu medalju u Pekingu). Trijumfirao je s vremenom od 1:11:32.7 sati, odnosno 5.5 sekundi ispred drugoplasiranog sunarodnjaka Ivana Jakimuškina i točno 7 sekundi ispred trećeplasiranog Norvežanina Simena Hegstada Kruegera.

Marko Skender je velikom upornošću uspio završiti utrku i u ciljnu ravninu ući sa 19:01.8 minuta zaostatka za olimpijskim pobjednikom Bolšunovim. Slabiji od Skendera u ovoj utrci bili su Brazilac Manex Silva i Grk Apostolos Angelis. Ovo je ujedno i najbolji Skenderov plasman na Igrama u Pekingu - u sprintu je bio 69., dok je u utrci na 15 km zauzeo 85. mjesto.

Posljednjeg dana Zimskih olimpijskih igara u Pekingu (20. veljače) od hrvatskih predstavnika/predstavnica nastupit će samo Vedrana Malec u ski-maratonu na 30 km. Nedjelja je ujedno i dan svečanog zatvaranja Igara, a na Nacionalnom stadionu u Pekingu, poznatijem kao Ptičje gnijezdo, hrvatsku trobojnicu nosit će skijaška trkačica Tena Hadžić, koja će tako zaokružiti priču o našim olimpijskim debitantima kao stjegonoš(ic)ama na ZOI-ju u Pekingu. (hoo/vk)