Peking/Yanqing, 16. veljače 2022. - Trojica hrvatskih skijaša ostvarila su plasman u Top 20 olimpijskog slaloma u Yanqingu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu - Samuel Kolega bio je 15., Filip Zubčić 18., a Matej Vidović 20.

Iako se u ovoj disciplini očekivao napad hrvatsklih skijaša na olimpijsko odličje, to se nije dogodilo. Francuz Clement Noel dokazao je da je ponajbolji slalomaš svijeta i uvjerljivim drugim "laufom" stigao je do naslova slalomskog olimpijskog pobjednika, sa 61 stotinkom prednosti ispred vodećeg nakon prve vožnje, Austrijanca Johannesa Strolza. Brončanu medalju i prvo olimpijsko odličje osvojio je aktulni svjetski prvak u slalomu Sebastian Foss-Solevaag sa zaostatkom od 70 stotinki.

Najbolji od trojice hrvatskih skijaša bio je onaj najmlađi, 23-godišnji Samuel Kolega koji je sa šestim vremenom u drugoj vožnji, u kojoj je za Noelom zaostao 63 stotinke, na kraju došao do 15. pozicije. Njegov ukupni zaostatak za pobjednikom bio je 1.87 sekundi. Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić već je u prvoj vožnji imao gotovo dvije sekunde zaostatka (+1.87), što mu je donijelo 21. mjesto koje je s nešto boljim nastupom u drugoj vožnji uspio tek neznatno popraviti za ukupno 18. mjesto. Unatoč velikom zaostatku iz prve vožnje (+2.65), Matej Vidović je 14. vremenom druge vožnje stigaoo do 20. mjesta, ostvarivši i najbolji rezultat u trećem nastupu na ZOI-ju.