Peking / Yanqing, 13. veljače 2022. - Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić zauzeo je 10. mjesto, a Samuel Kolega je bio 21. u veleslalomskoj utrci na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. U kineskom Nacionalnom centru za alpsko skijanje Yanqing, na stazi znakovita imena - Ledena rijeka, olimpijsko zlato osvojio je Švicarac Marco Odermatt (2:09.35), ispred srebrnog Slovenca Žana Kranjeca (2:09.54) i brončanog Francuza Mathieua Faivrea (2:10.69).

 

U otežanim uvjetima na stazi - s maglom i padajućim snijegom, priliku za bolji plasman, vjerojatno i borbu za postolje, Zubčić je propustio u prvoj vožnji. To se naročito odnosi na gornji dio staze, u kojem se nije najbolje snašao, što ga je stajalo plasmana na 15. mjesto. Nakon prvog "laufa", za budućim je olimpijskim pobjednikom i najboljim veleslalomašem današnjice, zaostajao 1.76 sekundi. U drugoj vožnji Zubčić je bio puno agresivniji i odlučniji, s dolaskom u ciljnu ravninu preuzeo je i vodstvo, ali na kraju je to bilo dovoljno tek za deseto mjesto (+2.74 sekunde).

Samuel Kolega je startao u utrku kao 49. i prvu vožnju je odradio sasvim solidno - za 24. mjesto. U drugom "laufu" imao je veliku pogrešku koja ga je bitno usporila i onemogućila u ambiciji za još boljim postignućem. No, Kolega je završnim 21. mjestom ostvario svoj najbolji veleslalomski rezultat, uz 7.93 sekunde zaostatka za pobjednikom. 

Zubčićevo 10. mjesto u veleslalomu treći je najbolji olimpijski rezultat hrvatskih skijaša u toj disciplini, nakon Kostelićevog sedmog (ZOI 2010.) i devetog (ZOI 2002.) mjesta. Ujedno je i Zubčićev drugi najbolji rezultat na ZOI-ju, nakon 12. mjesta u kombinaciji u Pjongčangu 2018. godine. 

- Nisam imao svoj dan i ne mogu biti nimalo zadovoljan današnjim skijanjem. To se pogotovo odnosi na prvi 'lauf', koji sam stvarno loše odskijao, bez imalo rizika, što je totalno neuobičajeno za mene. Puno sam zadovoljniji s drugim 'laufom', u kojem sam veći dio staze dobro odskijao, ali falilo je brzine. Nakon toga mogu barem mirnije glave iščekivati nastup u slalomu - kazao je Filip Zubčić.

Za razliku od Zubčića, Samuel Kolega je izrekao dosta samokritike na svoju drugu vožnju:  

- Nažalost, drugi 'lauf' nije bio tako dobar kao prvi. Možda sam htio malo i previše pa mi se dogodila jedna velika pogreška. No, olimpijske igre su svake četiri godine pa sam probao riskirati najviše što sam mogao. Nije ispalo kako sam htio, ali nema veze...

Filip Zubčić, Samuel Kolega i Matej Vidović predstavljat će hrvatsko skijanje u slalomskoj utrci u srijedu (16. veljače).  (hoo/vk)