Peking, 5. veljače 2022. - Hrvatska predstavnica u brzom klizanju na kratkim stazama na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, 23-godišnja Valentina Aščić, nastupila je u subotnjim kvalifikacijama discipline 500 metara i zauzela 23. mjesto s rezultatom 44.681 sekundi. Nastupile su ukupno 32 natjecateljice.

No, osim što je debitirala na Igrama, Aščić je prva naša sportašica koja je nastupila na pekinškim Igrama, a postala je i prva brzoklizačica na kratkim stazama koja je nastupila za Hrvatsku na Zimskim olimpijskim igrama. U četvrtfinale su se plasirale po dvije najbrže klizačice iz svih osam skupina te četiri najbrže trećeplasirane natjecateljice. Iako je bila trećeplasirana u svojoj skupini, Aščić nije ušla u kvartet najbržih trećeplasiranih, što bi značilo i prolazak u nastavak natjecanja.

- Kada sam izašla na led činilo mi se kao da je nekakav san, ali uspjela sam se pribrati... Presretna sam rezultatom, tako sam nekako i zacrtala, biti oko 20. mjesta. Imala sam super start i bila treća već na startu, ali malo me poremetio pad jedne cure uslijed kontakta, kojih ima u našem sportu, a onda i ponovljeni start. Mogu ići i puno brže, samo su mi bile potrebne malo bolje pripreme jer sam prvi put klizala na ovom ledu…- prenijela je dojmove s olimpijskog debija Valentina Aščić

Uz sve to, Aščić je bila i prva hrvatska evidentna olimpijska kandidatkinja koja se suočila s posljedicama koronavirusne infekcije neposredno prije polaska na ZOI u Peking. Iako je na poprište Igara trebala doputovati desetak dana prije prvog nastupa (25. siječnja), zbog evidentirane infekcije i uvjetovana četiri negativna nalaza PCR testa zaredom, skupa sa svojim trenerom, Nizozemcem Ingmarom van Rielom, stigla je u Peking dan uoči svečanog otvaranja Igara.
Nakon subotnjeg povijesnog debija, Valentinu Aščić 16. veljače očekuje nastup u njezinoj jačoj disciplini - na 1500 metara.  (hoo/vk)