Zagreb, 29. siječnja 2022. - Budući da je iz brojnih razloga izostao službeni ispraćaj hrvatskih sportašica i sportaša na Zimske olimpijske igre u Pekingu (4. - 20. veljače), Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je, u suradnji s Hrvatskim skijaškim savezom (HSS), predstavljanje većinskog dijela naših olimpijskih uzdanica, koji su ujedno poslužili i kao manekeni u promociji službene opreme - nove zimske kolekcije sportskog brenda 4F.


U opuštenom druženju s medijima, uz poštivanje aktualnih epidemioloških mjera, sudjelovali su: Andrea Komšić, Zrinka Ljutić i Matej Vidović (alpsko skijanje), Vedrana Malec, Marko Skender i Tena Hadžić (nordijsko skijanje) te Lea Jugovac (snowboard).
Prigodnim riječima pozdravili su ih i zaželjeli im uspješne nastupe dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden, državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak i šef Misije HOO-a u Pekingu Damir Šegota. Uz istaknutu „važnost natjecanja unatoč pandemiji“ dopredsjednice HOO-a i efektnu poruku državnog tajnika Družaka („neka vam bude sretno u odlasku, vratite se još sretniji“), Šegota je imao nezahvalnu zadaću upozoriti na četiri PCR testa i ostale obveze, potrebne za funkcioniranje u olimpijskim selima kineske prijestolnice.
Snowboardašica Lea Jugovac pojasnila je discipline u kojima nastupa i poželjela je ostvariti premijerni olimpijski nastup sukladan „stupnju osobnog zadovoljstva“. Još jedna debitantica - skijaška trkačica Tena Hadžić, apostrofirala je vlastitu sreću činjenicom da sa samo 17 godine postaje hrvatska olimpijka, a slično je zborila i vršnjakinja joj - alpska skijašica Zrinka Ljutić.
- Ovo su mi prve Igre i jako sam uzbuđena zbog toga. Definitivno je je poseban osjećaj kada smo sve skupa i borimo se za Hrvatsku - kazala je Ljutić, dodavši da veliku potporu ima u reprezentativnim kolegicama - ponajprije Andrei Komšić, ali i Leoni Popović.
Andrea Komšić putuje na treće ZOI, a želja joj je dati sve od sebe, bez obzira i na najave da će podloga (snijeg) biti neodgovarajući europskim predstavnicama.
- Pripreme sam dobro odradila, osjećam se dobro i u fizičkom i u psihičkom pogledu. Što se tiče rezultata, Leona nam je ove sezone otvorila oči i pokazala da se može – kazala je Komšić, uz dodatak da se vrlo udobno osjeća u zimskoj kolekciji brenda 4F koji je iznova pogodio dizajn, a posebno boje.
Matej Vidović također ide na svoje treće Igre - u Sočiju je debitirao, a u Pjongčangu je ostao pomalo nedorečen.
- Jako sam motiviran, želim ostvariti nešto više od samog nastupa. Forma mi je na visokoj razini i želim to iskoristiti za postizavanje što boljeg rezultata. Iako že gfokus biti na izvedbi, a ne na rezultatu, zadovoljan bih bio ulaskom u Top 8 - kazao je Vidović.
Stjegonoša Marko Skender poželio je ostati zdrav te, prema plasmanu, ući u prvu polovicu natjecatelja u trima disciplinama skijaškog trčanja. Najviše novinarskih pitanja imao je oko nošenja zastave, otklonio je mogućnost treme, ali svejedno obećao i da će prije polaska kod kuće malo provježbati taj počasni čin.
Nordijska mu kolegica, Vedrana Malec, na svojim trećim, vjerojatno i oproštajnim Igrama, nada se najboljem. Istaknula je kako naši nordijci uglavnom treniraju u Sloveniji, ali „to je postalo naša realnost“. Na upit o novoj opremi, Malec je kazala da je jako zadovoljna.
- Već drugi put nosit ćemo opremu tvrtke 4F i mogu reći da je ponovno odlična - kvalitetna,, udobna i dizajnirana tako da smo stalno prepoznatljivi kao hrvatski olimpijci. Hrvatski sportaši prema Kini putuju od sutra, 30. siječnja 2022. godine. Za sve upite stojimo Vam na raspolaganju na mail adresi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

DODATAK 1

Tonske izjave - https://we.tl/t-zKgGScwhQl

Video izjave (sirovina) - https://we.tl/t-oFtdI2dWfk

Fotogalerija - Izvor fotografija: Hrvatski olimpijski odbor - https://we.tl/t-h7t0nVut4g

 

DODATAK 2

HRVATSKI SPORTAŠI I SPORTAŠICE NA ZOI-ju u PEKINGU 2022.

 

ALPSKO SKIJANJE

FILIP ZUBČIĆ
Rođen 27. siječnja 1993. u Zagrebu
Plasmani među tri najbolja na SP-u i u SK-u:
Svjetsko prvenstvo u Cortini D`Ampezzo 2021. -
2. mjesto (paralelni slalom)
Svjetski kup / veleslalom - ukupno 3. mjesto - 2020. i 2021.
Treći nastup na Zimskim olimpijskim igrama
(Soči 2014., Pjongčang 2018.)
Trener: Marko Šuman

MATEJ VIDOVIĆ
Rođen 14. travnja 1993. u Zagrebu
Treći nastup na Zimskim olimpijskim igrama
(Soči 2014., Pjongčang 2018.)
Trener: Goran Vidović

SAMUEL KOLEGA
Rođen 15. siječnja 1999. u Ulmu (Njemačka)
Drugi nastup na Zimskim olimpijskim igrama
(Pjongčang 2018.)
Trener: Pavel Grašič

LEONA POPOVIĆ
Rođena 13. studenoga 1997. u Rijeci
Drugi nastup na Zimskim olimpijskim igrama
(Pjongčang 2018.)
Trener: Goran Rački

ANDREA KOMŠIĆ
Rođena 4. svibnja 1996. u Kiseljaku (BiH)
Treći nastup na Zimskim olimpijskim igrama
(Soči 2014., Pjongčang 2018.)
Trener: Davor Komšić

ZRINKA LJUTIĆ
Rođena 26. siječnja 2004. u Zagrebu
Prvi nastup na Zimskim olimpijskim igrama
Trener: Amir Ljutić

NORDIJSKO SKIJANJE (SKIJAŠKO TRČANJE)

VEDRANA MALEC
Rođena 24. ožujka 1990. u Zagrebu
Treći nastup na Zimskim olimpijskim igrama
(Soči 2014., Pjongčang 2018.)
Trener: Gordan Mlinarić

MARKO SKENDER
Rođen 9. srpnja 2001. u Rijeci
Prvi nastup na Zimskim olimpijskim igrama
Trener: Zoran Skender

TENA HADŽIĆ
Rođena 13. srpnja 2004. u Zagrebu
Prvi nastup na Zimskim olimpijskim igrama
Trener: Gordan Mlinarić

BRZO KLIZANJE NA KRATKIM STAZAMA (SHORT TRACK)

VALENTINA AŠČIĆ
Rođena 12. studenoga 1998. u Livnu (BiH)
Prvi nastup na Zimskim olimpijskim igrama
Trener: Ingmar van Riel

SNOWBOARD

LEA JUGOVAC
Rođena 7. studenoga 1994. u Rijeci
Prvi nastup na Zimskim olimpijskim igrama
Trener: Darko Bilen