Zagreb, 23. prosinca 2021. - Posredstvom Hrvatskog skijaškog saveza (HSS) u Hrvatski olimpijski odbor (HOO) stigla je informacija o trima novim skijaškim normama za Zimske olimpijske igre u Pekingu (4. - 20. veljače 2022.). Uz postojeće dvije norme, za koje su nominirani naš najbolji skijaš Filip Zubčić i najveća hrvatska skijaška perspektiva Zrinka Ljutić, sadašnji kontingent normi u alpskom skijanju osigurava olimpijski nastup trojice skijaša i dviju skijašica. 

Budući da su tri nove skijaške norme na raspolaganju državi, odnosno nacionalnom olimpijskom odboru, u ingerenciji matičnog sportskog saveza (HSS) je odluka koji će još skijaši i skijašice biti hrvatski predstavnici u Pekingu. Za pretpostaviti je da su u najužem krugu kandidat(kinj)a naši iskusni skijaši i skijašice koji ove sezone nastupaju u Svjetskom kupu - Matej Vidović, Samuel Kolega, Leona Popović i Andrea Komšić, kao i olimpijac iz Pjongčanga 2018. Istok Rodeš. 

Hrvatska trenutačno ima devet normi za Zimske olimpijske igre u Pekingu, a osim pet u alpskom skijanju, tri su iz nordijske inačice (Vedrana Malec, Marko Skender i Tena Hadžić u skijaškom trčanju) te jedna, ženska, bez konkretne "vlasnice", u brzom klizanju na kratkim stazama (short track). Velike izglede za novi olimpijski nastup ima i naša bob posada, koja je zasad u predviđenoj kvoti momčadi u disciplini četverosjed. Realno je očekivati da će među našim olimpijcima u Pekingu biti i Krešimir Crnković u biatlonu te Lea Jugovac u snowboardu. 

Točan broj hrvatskih predstavnika na ZOI-ju u Pekingu znat će se tek nakon realokacije ili preraspodjele olimpijskih kvota (16. siječnja 2022.).  hoo/vk