Zimske olimpijske igre Peking 2022.

 

XXIV. zimske olimpijske igre održavaju se od 4. do 20. veljače 2022. u Pekingu, prvom gradu domaćinu ljetnog i zimskog izdanja Igara u povijesti olimpizma. Sudjeluje oko 2900 sportašica i sportaša iz 91 države. U trima olimpijskim zonama - Pekingu, Yanqingu i Zhangjiakouu, 13 je natjecateljskih destinacija, na kojima će biti podijeljeno 109 kompleta medalja u sedam sportskih grana koje tvori petnaest sportova i disciplina. U odnosu na ravnopravnost spolova u sportu - ZOI Peking će biti najuravnoteženije Zimske olimpijske igre dosad (55 % muških i 45 ženskih predstavnika).

 

Hrvatska je na Igrama zastupljena s 11 sportašica i sportaša u 4 sporta: Filip Zubčić, Matej Vidović, Samuel Kolega te Leona Popović, Andrea Komšić i Zrinka ljutić (svi alpsko skijanje), Vedrana Malec, Marko Skender i Tena Hadžić (skijaško trčanje), Valentina Aščić (brzo klizanja na kratkim stazama) i Lea Jugovac (snowboard). Na svečanosti otvaranja igara na stadionu Ptičje gnijezdo hrvatsku zastavu nosili su Zrinka Ljutić i Marko Skender.

 

Vodič delegacije-brošura

Lausanne, 24. veljače 2022. - Međunarodni olimpijski odbor (MOO) oštro osuđuje kršenje olimpijskog primirja koje je izazvala ruska vlada - glavna je poruka MOO-ova priopćenja, odaslanog u četvrtak iz središnjice u Lausanni.

Zagreb, 22. veljače 2022. - U Hrvatsku se noćas vratila posljednja skupina pekinških olimpijaca i članova olimpijskog izaslanstva. Zrakoplovom do Milana, a potom cestovnim načinom do Zagreba i Gorskog kotara. U njoj je bilo troje naših skijaških "nordijaca" - Vedrana Malec, Tena Hadžić i Marko Skender. 

Peking, 20. veljače 2022. - Novom impresivnom svečanošću, obilježenom svjetlosnim efektima i simbolikom iz kineske tradicije, nakon 18 natjecateljskih dana sa sudjelovanjem 2871 sportaša i sportašica u 15 sportova i sportskih grana, te 109 podijeljenih kompleta medalja, na Nacionalnom stadionu u Pekingu zatvorene su XXIV. zimske olimpijske igre (ZOI).