Zagreb, 5. siječnja 2021. - U posjetu Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) boravio je Sven Bjelan, koordinator grada Tokamachija za međunarodne odnose s Hrvatskom, te se sastao s predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom, glavnim tajnikom Sinišom Krajačem i šefom Misije HOO-a na Olimpijskim igrama u Tokiju Damirom Šegotom. 

Tom prigodom Svenu Bjelanu uručena je Zahvalnica HOO-a za iznimnu podršku i doprinos hrvatskoj olimpijskoj delegaciji uoči Olimpijskih igara u Tokiju.

 

Podsjetimo, japanski gradić Tokamachi, osvjedočeni prijatelj hrvatskog sporta, ugostio je uoči Igara u Tokiju tri hrvatske olimpijske reprezentacije u borilačkim sportovima. Naše judašice Barbara Matić, Karla Prodan i Ivana Maranić, taekwondašice Matea Jelić i Kristina Tomić, taekwondaši Toni Kanet i Ivan Šapina te jedini nam karataš Ivan Kvesić, imali su u Tokamachiju sjajan pripremni kamp, kao i mogućnost aklimatizacije za Igre u 185 kilometara udaljenom Tokiju. U svim aktivnostima oko prijama, smještaja i uvjeta za treniranje hrvatske olimpijske delegacije dragocjena je bila uloga Svena Bjelana, Hrvata koji je nakon studija, ostao živjeti u Japanu. 

Tokamachi je svojedobno bio pripremni kamp i baza hrvatske nogometne reprezentacije tijekom SP-a u Japanu i Koreji 2002. godine. Otad traje ljubav stanovnika toga grada prema Hrvatskoj, a posebno prema hrvatskim sportašima i sportašicama. U Tokamachiju je 2012. godine, zaslugom tadašnjeg hrvatskog veleposlanika u Japanu Drage Štambuka, otvorena Kuća japansko-hrvatskog prijateljstva.  (hoo/vk)