Ispis

Zagreb, 10. kolovoza 2021. - Olimpijske igre Tokio 2020. završene su svečanim zatvaranjem u nedjelju. Povratkom hrvatske vaterpolske reprezentacije koja je stigla večeras u zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman, završen je niz dočeka hrvatskih sportaša koji su nas predstavljali na Olimpijskim igrama. Plemenita namjera Hrvatskog olimpijskog odbora je da to ubuduće postane stalna praksa.

Vaterpolska reprezentacija bila je jedina naša momčad u loptačkim sportovima u Tokiju. Premda smo se svi nadali da će nastaviti niz osvajanja medalja - London 2012. zlato, Rio de Janeiro 2016. srebro, to se nažalost nije dogodilo. Već u prvom krugu natjecanja, bilo je previše oscilacija u igri naše reprezentacije pa otud i dva poraza koje su doživjeli od Kazahstana i pobjednika skupine Španjolske. Iz toga dijela turnira, vrijedi svakako spomenuti pobjede nad nama tradicionalno neugodnom Crnom Gorom, a posebno kasnijim olimpijskim pobjednicima, reprezentacijom Srbije.

Nažalost, u najvažnijem susretu natjecanja Hrvatska je ponovno bila ispod razine svoje vrijednosti i poraz od Mađarske u četvrtfinalu, odnio je snove o medalji. U razigravanju za poredak od 5. do 8. mjesta upisane su još dvije pobjede i na kraju je zauzeto 5. mjesto. Nije to loše ostvarenje, ali za reprezentaciju koja ima 14 medalja s tri najveća svjetska natjecanja (OI, SP, EP), to je rezultat kojim nikako ne može biti zadovoljna. Naš Luka Bukić je bio drugi najbolji strijelac olimpijskog turnira.

Posljednji susret protiv Sjedinjenih Američkih Država imao je vrlo emotivnu i posebnu notu, jer se od nacionalne momčadi oprostio naš Španjolac Xavi Garcia. Još su neki igrači najavili da će razmisliti pa smo možda u Tokiju posljednji put gledali velikane poput Paula Obradovića, Andre Bušlje…


- Velika je čast nositi zastavu na Olimpijskim igrama i stvarno sam zato ponosan. Mislim da smo bili dobri, nismo bili naravno odlični jer da jesmo, osvojili bismo medalju. Tu utakmicu četvrtfinala s Mađarskom nismo bili dovoljno dobri, ali nema povratka. Sve u svemu, bilo je za prolaznu ocjenu - kazao je kapetan Andro Bušlje.

 

- Nismo zadovoljni s ovim rezultatom, nije to ono što smo željeli. Htjeli smo medalju, ali nažalost u sportu nije uvijek sve zagarantirano. Ono na što sam ja ponosan jest želja i trud svih momaka i nas koji smo bili u tom projektu. Usponi i padovi su normalni u sportu - riječi su izbornika Ivice Tucka.

 

Hrvatski olimpijski odbor, koji je bio organizator svih dočeka naših sportaša iz Tokija, a večeras su ga zastupali pomoćnici glavnog tajnika - za pravne poslove Biserka Vrbek i za lokalni sport Hrvoje Balen, još jedanput se zahvaljuje svim našim sportašima, trenerima, doktorima, fizioterapeutima, Misiji koja je također odradila fantastičan posao, na sjajnom predstavljanju Hrvatske na OI Tokio 2020. (hoo)