Zagreb, 8. kolovoza 2021. - Meet & Greet zona zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman ponovno je danas bila vrlo lijepo popunjena na dočeku dijela hrvatske olimpijske atletske reprezentacije. Iz Japana su nam se vratile maratonka Matea Parlov Koštro i njezin trener Slavko Petrović te Sara Kolak, a Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio im je doček.

Uz pomoćnika glavnog tajnika HOO-a i voditelja Ureda za programe nacionalnih sportskih saveza i razvojne programe Nevena Šavoru u ulozi domaćina, bile su tu i obitelji naših sportašica, prijatelji, susjedi… Suza radosnica zbog sjajnog uspjeha Matee Parlov Koštro, a tuge i pomalo sjete zbog neuspjeha nekadašnje olimpijske pobjednice Sare Kolak, bilo je na pretek.

Matea Parlov Koštro iznenadila je sve u Hrvatskoj. U svom četvrtom maratonu u životu, Matea je osvojila 21. mjesto, uz zaostatak od 5.58 za olimpijskom pobjednicom iz Kenije Peres Jepchirchir. U izuzetno teškim uvjetima po velikoj vrućini i vlagi Sappora, jer tamo su organizatori premjestili maraton, Matea je trčala kao da ima stotine takvih utrka u nogama. Od 88 maratonki, njih 15 nije uspjelo završiti utrku, a naša Matea je uspjela ući među šest najboljih predstavnica iz Europe što je ravno pothvatu.

Lijepo je bilo vidjeti Mateinu obitelj s posebno dizajniranim majicama na kojima je uz njezinu silueti ispisano MATEAM.


- Utrka je bila stvarno jako teška i zahtjevna. U svakom slučaju, nije bilo lako. Temperature u Sapporu su bile jako visoke tako da nismo imali baš previše sreće. Kriza je došla u jednom trenutku pred kraj same utrke kad je već postalo jako, jako vruće. I onda se moj trener zaderao da trćim za sebe, za Hrvatsku i kriza je nestala. Mislim da nisam mogla imati bolju motivaciju u tom trenutku. Naravno da mi je plasman iznenađenje i stvarno sam jako sretna, zadovoljna i motivirana za dalje - kazala je Matea Parlov Koštro.

 

Gotovo puna tri tjedna provela je u Tokiju Sara Kolak. I jedva je dočekala zagrliti najmilije. Sara je nažalost, u Japanu ostala bez plasmana. Naime, u sva tri pokušaja u kvalifikacijama imala je prijestup ili neispravan hitac i tako stavila točku na jednu, za nju dosta sušnu godinu. U prvom pokušaju, njezino koplje letjelo je jako kratko tako da je odmah odlučila prestupiti. Vrlo sličan nastup vidjeli smo i u drugom pokušaju. U trećem nastupu je prestupila u zaletu i tako na pomalo tužan način, završila svoj san o obrani olimpijskog zlata iz Rio de Janeira.

Vrijedi svakako podsjetiti da je Sara Kolak u Tokio otputovala bez svog trenera Andreasa Thorkildsena koji se opravdao strahom od korone, i nema sumnje da je to ostavilo trag na njezin nastup. Pokušali su joj, koliko su mogli, pomoći Edis Elkasević i Marko Mastelić, treneri Sandre Perković i Filipa Mihaljevića, tako da nije bila sama. Ali, Sara jednostavno nije bila prava.


- Razočarana sam, tužna sam, znam da mogu bolje od onog što sam pokazala, a istovremeno sam i motivirana za dalje. Moram ovo što prije zaboraviti i ići dalje - poruka je Sare Kolak po povratku iz Tokija.

 

I za Saru, a posebno za Mateu, Tokio je bilo veliko i vrijedno iskustvo. Sreća da su mlade i njihove najzrelije sportske godine tek dolaze, stoga ne sumnjamo da će u Parizu potvrditi veliki potencijal. (hoo)