Zagreb, 7. kolovoza 2021. - Tjedan dana nakon što smo ih ispratili na OI Tokio 2020., iz Japana su nam se prepune dojmova i jednog velikog iskustva,vratile prve hrvatske predstavnice u povijesti u kajaku i kanuu na mirnim vodama, Anamaria Govorčinović i Vanesa Tot s trenerima Aleksandrom Kneževićem i Igorom Krajinom.

Uz njihove najbliže, u ime Hrvatskog olimpijskog odbora dobrodošlicu im je u zagrebačkoj Zračnoj luci poželio pomoćnik glavnog tajnika HOO-a i voditelj Ureda za lokalni sport Hrvoje Balen.

Anamaria Govorčinović nastupila je u dvjema disciplinama. U kajaku jednosjedu K-1 200 metara (sprint) i kajaku jednosjedu K-1 500 m. Prvi nastup imala je u sprintu. Tu je Govorčinović u svojoj kvalifikacijskoj skupini zauzela treće mjesto s vremenom 42.901 sekundi, pa je morala u četvrtfinale jer su izravan prolazak u polufinale izborile po dvije prvoplasirane iz kvalifikacija.

U četvrtfinalu je Govorčinović ponovno bila treća u svojoj skupini, ovaj put s vremenom 43.307, a polufinale su opet izborile po dvije najbrže iz svake skupine.

U drugoj disciplini koja joj je na neki način udarna na 500 m u svojoj kvalifikacijskoj skupini, zauzela je peto mjesto s vremenom 1:52.015, no izravni plasman u polufinale su osigurale tri najbrže. Novu priliku Govorčinović je imala u četvrtfinalu u kojem je s rezultatom 1:53.967 minuta bila četvrta, a treća Kanađanka, posljednja koja je osigurala polufinale, ciljem je prošla za 1:51.375.

 

- Bilo je super, to su Olimpijske igre. I steći to iskustvo da se družiš s drugim sportašima, to se ne može doživjeti nigdje drugdje nego na Olimpijskim igrama. Razlog zašto sam veslala disciplinu koja nije moja je bio probijanje treme i to je bio jedan dio treninga. Onda sam veslala 500 metara i bila sam zadovoljna svojim performansima, ali daleko je od medalje. Međutim, Pariz je blizu i ima tu još dosta za raditi - kazala je Anamaria Govorčinović.

 

Kanuistica Vanesa Tot nastupila je samo u disciplini kanua jednokleka na 200 metara (C-1 200 m sprint). Mlada Brođanka, prva sportašica iz pojedinačnih sportova koja je sudjelovala na Olimpijskim igrama u povijesti tog grada, bila je posljednja u svojoj kvalifikacijskoj skupini s vremenom 49.280 sekundi i dakako, nije se plasirala izravno u polufinale. Drugu priliku imala je u četvrtfinalu kad je morala završiti na jednom od prva dva mjesta. Premda je ostvarila bolje vrijeme od 48.375 sekundi, završila je na petoj poziciji, 1.738 sekundi iza Ruskinje Irine Andrejeve, posljednje koja je prošla u polufinale.


- Za mene je to bilo predivno iskustvo, sudjelovati na najvećem mogućem sportskom događaju koji je san svakog sportaša. Evo, ja sam odmah prvom prilikom uspjela izboriti. Što se tiče veslanja, uvjeti na stazi su bili takvi kakvi su bili, ali neću se žaliti, ja sam zadovoljna, Pariz je blizu - izjavila je Vanesa Tot.

Za obje naše predstavnice Tokio je nedvojbeno bilo ogromno iskustvo i ne sumnjamo da će im bitno pomoći u nastavku karijera. Olimpijske igre u Parizu su za tri godine, a njihove prve kvalifikacije već su za dvije, tako da imaju puno motiva za trening. Hrvatski olimpijski odbor će im sasvim sigurno mnogo pomoći da taj cilj i ostvare. (hoo)