Tokio, 7. kolovoza 2021. - Najbolji hrvatski karataš Ivan Kvesić nije uspio izboriti nastup u polufinalu kategorije preko 75 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju. Dvije pobjede, uz dva poraza, pokazale su se nedovoljnima.

Debitantski olimpijski nastup u skupini B kategorije Kvesić je obilježio pobjedom nad Saudijcem Taregom Hamedijem (3-2), a potom je u drugom kolu poražen od Iranca Sadžada Gandžzadeha 1-3. Protiv Tarega je Kvesić bio nadomoćan, poveo 3-1 i potom mirno kontrolirao borbu do kraja. S Irancem Gandžzadehom bila je sasvim druga priča. Kvesić je u toj borbi, po mišljenju mnogih, teško oštećen, u situaciji kada je trebao dobiti prve bodove nakon zahvata nogom u glavu suparnika. Nažalost, sudačko vijećanje nakon pregledavanja snimke na zahtjev trenera Danijela Vučića, nije rezultiralo bodovima za našeg reprezentativca.

Neočekvan poraz Kvesića je snašao u u borbi s Kanađaninom Danielom Gaysinskym (1-4), koji je vješto iskoristio preveliku želju našeg borca za preokretom bodovnog omjera te kontranapadima nastavio skupljati bodove.  

U kasnijem raspletu, Kvesić je i prije posljednje borbe s Amerikancem Brianom Irrom bio bez izgleda za polufinale, jer je vodeći dvojac već imao osvojenih po pet bodova, dovoljnih za poluzavršnicu. Plasman u polufinale trebao je Ivanu Kvesiću osigurati najmanje brončano odličje, ali ostao je uskraćen za ostvarenje olimpijskog sna.

Hrvatska je Olimpijske igre u Tokiju završila s osam osvojenih medalja - tri zlatne (Matea Jelić, braća Sinković i teniski par Mektić - Pavić), tri srebrne (Tonči Stipanović, Tin Srbić i teniski par Čilić - Dodig) i dvije brončane (Damir Martin i Toni Kanaet). (hoo)