Zagreb, 5. kolovoza 2021. - Nizu hrvatskih sportaša i sportašica koji su završili svoje nastupe na OI Tokio 2020. i najbržim mogućim putem se vratili u Hrvatsku, večeras se pridružila i Sandra Perković s trenerom Edisom Elkasovićem.

Premda smo svi zajedno, baš kao i „kraljica diska“, priželjkivali da se zlatni niz započet u Londonu 2012. godine nastavi i ove godine te da Sandra Perković ode u legendu s trećim zlatom, to se nažalost nije dogodilo. Bez obzira na to, Hrvatski olimpijski odbor potrudio se da Sandri priredi srdačan i topao doček, jer ona je u Tokiju imala čast nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara, kao prva žena u povijesti zajedno s Josipom Glasnovićem. A vrijednosti 4. mjesta koje je osvojila u svojoj disciplini, vjerojatno ćemo postati svjesni tek nakon nekoliko godina.

U ime Hrvatskog olimpijskog odbora, našoj najboljoj sportašici dobrodošlicu je poželio pomoćnik glavnog tajnika HOO-a i voditelj Ureda za programe nacionalnih saveza i razvojne programe, Neven Šavora. U zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman bili su prisutni i predstavnici Hrvatskog atletskog saveza, obitelji, prijatelji i dakako, brojni hrvatski mediji.

Podsjećamo, Sandra Perković je ostvarila treći rezultat u kvalifikacijama bacanja diska. Već u prvoj seriji bacila je 63,75, a kvalifikacijska norma bila je 64 metra. Već tad je bilo jasno da će to biti dovoljno za finale. Na kraju je Sandra Perković bila pobjednica skupine. Nakon druge kvalifikacijske skupine, samo su Amerikanka Valeria Allman sa 64,42 i Indijka Kamalpreet Kaur s točno 64 metra prebacile normu i bile bolje od Sandre Perković. U toj skupini bila je naša mlada Marija Tolj. Ona je bacila disk 61,48 i za samo 4 centimetra ostala izvan kruga 12 najboljih koje su prošle u finale.

Dan kasnije, u finalu smo vidjeli pravu dramu. Sandra Perković je u prvoj seriji bacila 62.52 metra i zasjela na peto mjesto. U drugoj je imala promašaj jer je disk završio u zaštitnoj ogradi. Na početku treće serije, prolom oblaka prekinuo je natjecanje pa su sve atletičarke morale u svlačionicu. Nakon jednosatnog prekida, natjecanje je ipak nastavljeno, u vrlo teškim uvjetima, sa skliskim zaletištem. Za razliku od mnogih, Sandra je dobro reagirala nakon tog prekida i bacila disk 65.01 što je bio najbolji rezultat treće serije. Tako se probila na četvrto mjesto. U četvrtoj seriji je namjerno prestupila jer je hitac bio slab, a u petoj seriji, naša najbolja atletičarka je imala promašaj i dovela se u vrlo nezgodnu situaciju da napada zlato u posljednjem hitcu. U toj seriji, bacila je 63.25 i ostala na četvrtom mjestu.


- Sretna sam što sam bila prva žena koja je nosila zastavu na Olimpijskim igrama. Naravno da smo svi priželjkivali medalju, ali eto, sve se okrenulo protiv nas. Mi smo se borili do samog kraja, razočaranje čak ni ne postoji jer znam da sam dala sve od sebe. Postoji samo tuga, ali idemo dalje. Ja samo želim biti zdrava, da završim ova četiri mitinga i da vidimo što ćemo s Ahilovom onda. I, nadam se, spremiti se za sljedeću sezonu i nove Olimpijske igre - poruka je Sandre Perković po povratku u Zagreb.

Nova olimpijska pobjednica postala je Amerikanka Valerie Allman s hitcem 68.98 iz prve serije. Srebro je pripalo Njemici Karen Prudenz koja je bacila 66.86 metara, a broncu je osvojila Kubanka Yaime Perez čiji je disk odletio do 65.72 metara.

Uz dobro zdravlje, želimo Sandri što skoriji povatak pobjedničkim navikama! (hoo)