Tokio, 4. kolovoza 2021. - Hrvatske mirnovodašice nisu uspjele izboriti polufinalne nastupe u izrazito jakoj konkurenciji na Olimpijskim igrama u Tokiju, iako su u srijedu veslale u svojim "najjačim" disciplinama.

 

U kanu sprintu (C-1, jednoklek) na 200 metara Vanesa Tot je nakon posljednjeg mjesta u jutarnjoj kvalifikacijskoj skupini, bitno popravila dojam petim mjestom (od sedam natjecateljica) u svojoj četvrtfinalnoj skupini. To ipak nije bilo dovoljno za poluzavršnicu u koju su prošle dvije najbrže suparnice - Mađarica Virag Balla i Ruskinja Irina Andrejeva.

- Prva utrka mogla je biti bolja, nisam odveslala kako znam i mogu, a četvrtfinalnu sam utrku odradila i tehnički puno bolje. Ja i trener nismo nezadovoljni za prvi nastup na Olimpijskim igrama, jer mnogi nisu uspjeli ni doći u Tokio, a ja sam izborila normu na najteži mogući način. Došla sam tu po iskustvo i nisam bila posljednja, uspjela sam neke suparnice i pobijediti, tako da sam ispunila neka svoja očekivanja... Za Pariz ću biti starija i iskusnija, pa se nadam i boljem uspjehu - kazala je Vanesa Tot.

Anamaria Govorčinović je u kajaku jednosjedu na 500 metara ostala prva ispod crte za prolazak u polufinale. Bila je četvrta, a tri najbrže kajakašice izborile su nastup u poluzavršnici - Milica Novaković iz Srbije, Marija Povh iz Ukrajine i Michelle Russell iz Kanade.

- Nije mi baš sjeo zaveslaj od starta četvrtfinalne utrke tako da sam na kraju bila četvrta, a tri cure su prošle dalje. U prvoj utrci jak bočni vjetar je učinio svoje pa su dalje prošle upravo kajakašice koje su bile u stazama na drugoj strani. No, nećemo se vaditi na vjetar i valove, ne kažem da bih ušla u polufinale, nego bih vjerojatno bila još bliže tim curama... Olimpijske igre će mi ostati u sjajnom sjećanju, to je vrh svih natjecanja, nešto prelijepo - izjavila je Anamaria Govorčinović.

Obje naše olimpijke u kajaku i kanuu na mirnim vodama već su plasmanom na OI u Tokio napravile povijesni domet - i svoga sporta i ženskog sporta u Hrvatskoj, tako da mogu biti zadovoljne i činjenicom da su nastupile u najjačoj mogućoj konkurenciji.

 

REZULTATI, K-1 500 m, četvrtfinale: 1. Milica Novaković (SRB) 1:49.348, 2. Marija Povh (UKR) 1:50.769, 3. Michelle Russell (KAN) 1:51.375, 4. ANAMARIA GOVORČINOVIĆ (HRV) 1:53.967, 5. Francesca Genzo  (ITA) 2:01.744, 6. Amira Kheris (ALŽ) 2:07.548;

C-1, četvrtfinale: 1. Virag Balla (MAĐ) 46.218, 2. Irina Andrejeva (ROO) +0.419, 3. Dilnoza Rahmatova (UZB) +0.427, 4. Katie Reid (UK) +1.603, 5. VANESA TOT (HRV) +2.157, 6. Daniela Cociu (MOL) +2.376, 7. Margarita Torlopova (KAZ) +2.833. (hoo)