Zagreb, 3. kolovoza 2021. - Kad Olimpijske igre završite finalom pa makar ostali i bez medalje, morate biti sretni i zadovoljni. Kad pritom znate da dolazite iz jedine države na svijetu koja je imala dvojicu predstavnika u „kraljevskoj“ disciplini MK puška 50 metara trostav u borbi za medalju, onda je zadovoljstvo još veće. Upravo to, napravili su Petar Gorša i Miran Maričić, vođeni iskusnom rukom trenera Siniše Viteza.

Za njih je večeras u zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman Hrvatski olimpijski odbor organizirao svečani doček. Kao i ostalim hrvatskim sportašima koji su predstavljali našu zemlju na OI Tokio 2020., riječi zahvale uputila je pomoćnica glavnog tajnika za pravne poslove Biserka Vrbek. Bile su tu naravno, i njihove obitelji.

Kombinacija iskustva i mladosti, jer Petru Gorši ovo su bile četvrte Olimpijske igre, a Miranu Maričiću prve, pokazala se kao pun pogodak posljednjeg dana streljačkih natjecanja. U kvalifikacijama je bolji bio Miran i plasirao se na sjajno peto mjesto. Treba reći da je taj mladi Bjelovarac tek nedavno krenuo s trostavom i ovo je bilo prvo veliko natjecanje na kojem je nastupio. U tajne te discipline, uveo ga je upravo Petar Gorša koji je kvalifikacije završio na 7. mjestu. U velikom finalu je pak, iskustvo došlo do izražaja pa je Petar osvojio ukupno peto mjesto, što je njegov najbolji rezultat u povijesti nastupa na Olimpijskim igrama, a Miran Maričić bio je odmah do njega, šesti.

Do medalje se nikako nije moglo. Koliko je jaka bila konkurencija, svjedoči podatak da je za zlato trebalo upucati svjetski i olimpijski rekord što je napravio sjajni Kinez Zhan Chengdong.

Inače, Petar Gorša je u Tokiju nastupio i u zračnoj puški 10 metara i osvojio 16. mjesto. U paru sa Snježanom Pejčić bio je 17. “Šlag na tortu“ stigao je u posljednjem nastupu.


- Imali smo dva nastupa u finalu, imali smo fantastične kvalifikacije, došli smo do petog i šestog mjesta. Upisali smo povijesan nastup za Hrvtsku jer nikad dosad u ovoj disciplini nismo imali predstavnika u finalu. Organizirano je u skladu s mogućnostima, svjestan sam da nije bila idealna situacija. Ali, sve u svemu natjecanje se odradilo, uvjeti na streljani su bili regularni, kakvi su trebali biti. Moj sljedeći cilj je osvajanje kvote za Olimpijske igre u Parizu - kazao je Petar Gorša.

Miran Maričić je pak, u prvom nastupu zračnom puškom 10 metara bio 25., od 47 natjecatelja. Tokio će ipak pamtiti po trostavu, finalu i šestom mjestu. Kakav ulazak u svijet velikana.

- Zadovoljan sam na kraju. Na zračnoj pušci sam probio led i dobro se pripremio za trostav. Petar i ja odlično radimo i rezultat je ovdje. Malo mi je žao što je ovakva situacija s koronom, ali nadam se da će već sljedeće Igre biti normalne i veselim se Parizu 2024. - poruka je Mirana Maričića.

Inače, olimpijska streljačka reprezentacija Hrvatske imala je u Tokiju ukupno četiri predstavnika. Uz dvojac koji nam se vratio ove noći, tu su još bili Snježana Pejčić i Josip Glasnović. (hoo)