Tokio, 3. kolovoza 2021. - Nakon što je ostvario dvije vrhunske pobjede u debitantskom nastupu na Olimpijskim igrama u Tokiju, hrvač Ivan Huklek poražen je u polufinalu kategorije do 87 kilograma grčko-rimskim stilom od favoriziranog Ukrajinca Zhana Belenjuka sa 1-7. Ukrajinac je srebrni iz Rija prije pet godine te dvostruki svjetski i europski prvak.

Huklek je protiv Ukrajinca poveo 1-0 i prednost je uspio održati do kraja prve runde. Ukrajinac je agresivno krenuo u drugu rundu, izjednačivši na 1-1 nakon čega je dobio priliku iz partera koju je iskoristio za vodstvo 7-1.

- Znali smo da će Ukrajinac u drugoj rundi sigurno ići u parter i pokušali smo se pripremiti za to. No, eto, uspio me iznenaditi dizanjem iz partera, prelako je napravio te bodove koji su odlučili meč. Takva je borba, sad me čeka suparnik iz repasaža, a bit će to ili Alžirac Sid Azara ili Srbin Zurabi Datunašvili, koji je zapravo Gruzijac. Hrvao sam s obojicom i otprilike znam kako  to izgleda - izjavio je Huklek.

Porazom u polufinalu, 24-godišnji član HK Sesveta imat će još priliku osvojiti prvu hrvačku medalju za Hrvatsku od osamostaljenja i također postati treći Hrvat s olimpijskom medaljom, nakon Vlade Lisjaka (zlato 1984. u Los Angelesu ) i Josipa Čorka (srebro 1972. iz Muenchena).

Huklek je bio jedan od posljednjih hrvatskih sportaša koji su izborili vizu za Olimpijske igre. To mu je uspjelo početkom svibnja na svjetskim kvalifikacijama u Sofiji.

Nakon što je u premijernom olimpijskom nastupu, u osmini finala, svladao Amerikanca Johna Waltera Stefanowitza na bodove 5-3, naš posljednji hrvački olimpijski adut u Tokiju, Ivana Huklek, ušao je i u četvrtfinale kategorije do 87 kilograma grčko-rimskim načinom.

U četvrtfinalnom dvoboju Huklek je bio bolji od Uzbekistanca Rustama Asakalova, bodovnim omjerom 4-1, a na taj način otvorio je sebi dvije prilike za odličje u Tokiju. Prvu je propustio, ali nema predaje...

- Prva borba protiv Amerikanca je bila teška iz razloga što je bila prva borba. Protiv Uzbekistanca sam osjetio da sam nadmoćniji, realizirao sam tu nadmoć i zasluženo pobijedio. S njim sam se borio u Poljskoj prije dva-tri mjeseca i izgubio, ali htio sam baš njega u Tokiju. Ja i trener smo složili odličnu taktiku protiv Uzbekistanca - izjavio je Sesvećanin.

- Idemo po tu broncu! Suparnik će biti ili Alžirac Sid Azara ili Srbin Zurabi Datunašvili, koji je zapravo Gruzijac. Hrvao sam s obojicom i otprilike znam kako hrvaju. Idemo složiti taktiku i pokušati uzeti broncu - najavio je Huklek.  (hoo)