Tokio, 3. kolovoza 2021. - Nakon što je plov za medalje u klasi 49-er odgođen za jedan dan zbog nedostatka vjetra, hrvatski jedriličari Mihovil i Šime Fantela zauzeli su osmo mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju. Već se unaprijed znalo da naše uzdanice nemaju realnih izgleda za uspon na pobjedničko postolje.

Na startu plova za odličja naši su jedriličari napravili pogrešku preranim startom, zbog čega su se morali vratiti. Bio je to zaostatak kojeg više nisu uspjeli nadoknaditi i na kraju su "medal race" završili kao deveti, zadržavši osmo mjesto u ukupnom redoslijedu.

Zlatnu medalju osvojili su Britanci Dylan Fletcher i Stuart Bithell ispred zlatne novozelandske posade iz Rija - Petera Burlinga i Blaira Tukea. Obje su posade završile sa po 58 bodova, no Britancima je pripalo zlatno odličje jer su bili bolji u posljednjem plovu. Do bronce su se probili Nijemci Erik Hell i Thomas Ploessel.

Unatoč činjenici da su ih mnogi svrstavali u kandidate za olimpijsko odličje, nastup u finalu i osmo mjesto na Igrama u Tokiju rezultatski je vrijedno ostvarenje zadarske braće.

 

Senzacionalna olimpijska pobjednica u bacanju koplja iz Rija 2016. godine, Sara Kolak, ostala je bez plasmana u finale Olimpijskih igara u Tokiju nakon što je u kvalifikacijama svoje discipline imala tri prijestupa u tri bacačka pokušaja.

- Ovo mi je dobra lekcija za naprijed. Najjači adut me jednostavno ne sluša, ruka me boli makar sam fizički dobro i dala sam sve od sebe. Sad ću završiti sezonu i resetirati se. Naravno da sam razočarana, ali ovo me neće dotući. Ne bojim se. Treba ići delat - kazala je Kolak.

Ostaje činjenica da su dva od tri prijestupa namjerno napravljena jer je koplje išlo na vrlo male daljine za ugled doskorašnje aktualne olimpijske pobjednice.

Također, ostaje i činjenica da je Sara je u Tokio doputovala bez svog trenera Norvežanina Thorkildsena, koji je otkazao put u posljednji trenutak kako se ne bi izlagao zdravstvenom riziku.

- Otputovat ću u Norvešku i popričat ću s njim. Zahvalila bi se Edisu i Marku koji su mi pomogli oko treninga i savjeta. I stvarno ću ove Olimpijske pamtiti po odličnoj ekipi jer ni u jednom trenutku nisam bila sama - istaknula je Sara Kolak.

Bacač kugle Filip Mihaljević bio je vidno razočaran nastupom u kvalifikacijama Olimpijskih igara u Tokiju u kojima je s hicem od 20.67 metara zauzeo 15. mjesto i nije izborio nastup u finalu u četvrtak.

- Cijelu godinu radim jedno i onda ovdje napravim nešto sasvim drugo. Cijelu godinu u prvom hicu idem na sigurno, ali danas sam očekivao da ću odmah baciti 21.50. Baš sam fizički bio dobar, ali nisam bio fokusiran na ono što trebam raditi. Išao sam 'glavom kroz zid', da sam bio pravi možda bih bacio hitac dovoljan za finale. U ponedjeljak sam imao dobar trening i mislio sam da će finale doći samo po sebi. Već smo napravili plan za finale, ali finale je trebalo najprije izboriti. Ovo je još jedno iskustvo, još jedna škola, ali prevelika je cijena te škole - kazao je hrvatski rekorder koji je prije dva mjeseca u Karlovcu ostvario rezultat od 21.94 metra za 5. mjesto na svjetskim ljestvicama.

Za finale je u Tokiju trebalo baciti najmanje 20.90 metara, s tim rezultatom je Amerikanac Peyton Otterdahl kao 12. izborio nastup u četvrtak. (hoo)