Zagreb, 2. kolovoza 2021. - Nizu onih koji su završili svoj nastup na OI Tokio 2020. i već 48 sati kasnije vratili se u domovinu, večeras se pridružila i olimpijska stolnoteniska reprezentacija u sastavu: Andrej Gaćina, Tomislav Pucar, Frane Tomislav Kojić i Filip Zeljko, uz trenera Nevena Karkovića. I njih su dočekali domaćini iz Hrvatskog olimpijskog odbora na čelu s pomoćnikom glavnog tajnika HOO-a za marketing Rankom Ćetkovićem te pomoćnikom glavnog tajnika za lokalni sport Hrvojem Balenom.

Kao što je otprije poznato, Hrvatska je imala dva predstavnika u pojedinačnoj, ali je nastupila i u momčadskoj konkurenciji.

Najiskusniji među njima, Andrej Gaćina, kojem su to bile četvrte Olimpijske igre, prošao je jedno kolo. U drugom je morao priznati premoć Francuzu Emmanuelu Lebessonu s 4:0 (11:5, 11:6, 11:6, 13:11).

Tomislav Pucar je pak, bio slobodan u 1. kolu. Nakon toga, ždrijeb ga je vodio na susjeda iz Slovenije Bojana Tokića. I tu je nažalost, završio svoj nastup jer je poražen 4:0 (11:7, 11:9, 11:5, 11:7).

Zanimljivo je da su oba njihova suparnika ispala već u sljedećoj rundi. Zlato i srebro u pojedinačnoj konkurenciji otišlo je u Kinu. Novi/stari olimpijski pobjednik je Ma Long (zlatni je bio i u Rio de Janeiru), a srebrni Fan Zhendong. Bronca je pripala Nijemcu Dmitriju Ovtcharovu.

U momčadskom natjecanju, Hrvatska je zaustavljena odmah na startu od kineskog Tajpeha s 3:0. Tako je završila na podjeli devetog mjesta s još sedam reprezentacija. Najneizvjesniji od tri susreta, bio je onaj prvi u parovima kad su Andrej Gaćina i Frane Tomislav Kojić, nakon velike borbe, izgubili od Chen Ca i Chuang Cy 3:2. U pojedinačnom dijelu pak, poraze su doživjeli Andrej Gaćina i Tomislav Pucar pa je kineski Tajpeh slavio s maksimalnih 3:0.

O nastupima stolnoteniske reprezentacije u Tokiju, više je rekao Andrej Gaćina:

- Hvala vam na lijepoj dobrodošlici, iako je već kasno. Dojmovi su super, zajedništvo unutar hrvatskog tima je super. Čak smo uhvatili vremena i za druženje. Što se tiče samog rezultata, 50-50 smo. Zadovoljni smo jer smo dali sve od sebe, ali rezultat je mogao biti bolji. Međutim, što je tu je. Idemo se sad malo odmoriti, a onda se vraćamo u dvoranu.

Nema sumnje da će iskustvo koje su stekli naši predstavnici biti dobar zalog za budućnost. Pa i za najstarijeg među njima Andreja Gaćinu koji će sasvim sigurno napraviti sve što je u njegovoj moći da ga gledamo u Parizu i da se još malo približi našem rekorderu Zoran Primorcu koji se može pohvaliti sa sedam nastupa na Olimpijskim igrama. (hoo)