Tokio, 2. kolovoza 2021. - Najbolji hrvatski strijelac Petar Gorša ostvario je svoj najbolji olimpijski plasman osvojivši peto mjesto u finalu gađanja malokalibarskom puškom, u disciplini trostav, dok je u svom olimpijskom debiju Miran Maričić osvojio vrlo dobro šesto mjesto.

 

Naslov olimpijskog pobjednika s novim svjetskim rekordom u finalu (466,0 krugova) pripao je Kinezu Changhongu Zhangu.

Nakon prve serije klečeći Maričić je bio na diobi petog mjesta, a Gorša na sedmoj poziciji. Poslije druge serije Gorša je ostao sedmi (100,7), a Maričić je pao na osmo (100,5). U tim su se pozicijama zadržali na kraju klečećeg stava - Gorša sa 151,1 krugova, a Maričić sa 150,2.

Vodeći je bio 21-godišnji Kinez Changhong Zhang sa 155,6, a samo jednu desetinku lošiji bio je Bjelorus Juri Ščerbacevič. Na trećem mjestu je bio Ukrajinac Serhij Kuliš (154,7).

Hrvatski dvojac je nakon prve serije u stojećem stavu i bio na začelju, ali je do velikog preokreta došlo u drugoj stojećoj seriji, kada su na dno redoslijeda pali suparnici iz Bjelorusije i Ukrajine, a to je uvelo Goršu i Maričića u eliminacijski dio.

Maričić je prvi završio eliminacije i s konačnim rezultatom u finalu 416,2 zauzeo šesto mjesto.

U sljedećem hicu Petar Gorša je morao nadoknaditi zaostatak od 0,5 za Norvežaninom Jon-Hermannom Heggom. Hegg je pogodio 10,1, a Gorša, nažalost 9,8 i tako s 427,2 kruga zauzeo peto mjesto, što je njegov najbolji olimpijski plasman do sada.