Tokio, 1. kolovoza 2021. - Sjajni hrvatski jedriličar Tonči Stipanović osvojio je srebrno odličje u klasi Laser na olimpijskoj regati u Enoshimi, obranivši tako naslov olimpijskog doprvaka iz Rio de Janeira 2016. godine.

 

U današnji završni plov za odličja ušao je kao trećeplasirani i nakon sjajnog starta bio je na drugom mjestu, no potom je nakon okretanja plutače u jedrenju niz vjetar pao na četvrto mjesto, da bi se u trećoj dionici - jedreći uz vjetar - iznova vratio u društvo vodećih. Finiš je također bio na vrhunskoj razini pa je u cilj ušao kao četvrti te je s ukupno 82 negativna boda osvojio drugo mjesto u konačnom redoslijedu, odnosno - drugo olimpijsko srebro u karijeri. Zlatno odličje pripalo je Australcu Mattu Wearnu (53 negativna boda), a bronca Norvežaninu Hermannu Thomasgaardu (sa 85) negativnih bodova.

U bogatoj sportskoj karijeri Stipanović je osvojio svjetsko srebro i broncu, dok je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine bio četvrti.

- Imao sam odličan start. U orci (jedrenje uz vjetar, nap.a.) nisam mogao pogoditi brzinu jer su postojali i valovi od brodova i od Francuza, ali hvala Bogu da postoji krma. Ostao sam smiren i koncentriran te odjedrio onako kako znam i, eto, ispalo je srebro. Nije moglo bolje, završiti olimpijsku regatu kao srebrni stvarno je velika stvar - kazao je Splićanin koji je nakon srebra na OI u Riju obećao da u Tokio ide po zlato.

Stipanović u karijeri ima svjetsko srebro i broncu, dok je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine bio četvrti.

- OI u Parizu 2024.? To će biti jako teško, sve sam stariji i stariji. Sjest ću i razmisliti što dalje, još nisam siguran, možda se odlučim spremiti i za Pariz. Vidjet ćemo - zaključio je dvostruki olimpijski doprvak.

Njegov trener Jozo Jakelić također je zadovoljan ishodom olimpijske regate u Enoshimi:

- Danas nije moglo bolje od ovog srebra, a tijekom tjedna je bilo stvari koje su mogle biti bolje. Olimpijske igre su regata koja traje četiri godine, jedrenje je specifičan sport i traži dosta preciznosti i analitike. Možda je u Enoshimi bilo malo previše vjetra nego što smo očekivali. Mi smo praktički zbog pandemije ostali bez dvije godine priprema i podataka, sve je bilo abnormalno, pa mi je sada jako drago da je osvojio srebro u takvim uvjetima. Mislim da ćemo ići dalje u ovoj priči. Imamo krajem godine Svjetsko prvenstvo u Barceloni i Europsko u Bugarskoj, i to je bio nekakav plan. Nakon ovog svega i 24 dana Japana prvo ćemo proslaviti u Splitu, odmoriti se i odlučiti što dalje...

Ovo je sedma medalja hrvatskih sportašica i sportaša na Olimpijskim igrama u Tokiju, druga srebrna, uz tri zlatne i dvije brončane. U ponedjeljak će plov za odličja imati braća Šime i Mihovil Fantela u 49eru.

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač čestitali su Tončiju Stipanoviću i njegovu stručnom stožeru, na čelu s trenerom Jozom Jakelićem, osvajanje novog olimpijskog srebra:

 

Dragi naš Tonči,

oduševljeni smo tvojim olimpijskim postignućem na Igrama u Tokiju jer si iznova dokazao da je tvoj sportski put jednostavno rečeno "kvaliteta koja traje". Odvažnim i odlučnim nastupom obranio si srebrno odličje iz Rija i ostao jedini hrvatski jedriličar s osvojenom pojedinačnom olimpijskom medaljom pod vlastitom trobojnicom. U ime cijele hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime od srca ti čestitamo na osvojenoj srebrnoj medalji na Olimpijskim igrama u Tokiju!  (hoo)