Zagreb, 31. srpnja 2021. - Nakon svečanog dočeka taekwondo reprezentacije sa zlatnom Mateom Jelić i brončanim Tonijem Kanaetom, zatim zlatnih veslača - braće Martina i Valenta Sinkovića te brončanog Damira Martina, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) na isti je način priredio svečanost s ciljem iskazivanja zahvalnosti i poštovanja olimpijskim pobjednicima u konkurenciji teniskih parova - Mati Paviću i Nikoli Mektiću, ali i Marinu Čiliću koji je osvojio srebro s Ivanom Dodigom. I treći put u samo dva dana VIP salon zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman bio je pun.

Ivan Dodig je zbog ranije planiranih obveza i turnira produžio put Sjedinjenih Američkih Država, baš kao i Donna Vekić i trenerica Iva Majoli. Ali, svi oni su dobili zaslužen pljesak prisutnih za sjajno predstavljanje Hrvatske u Japanu.

Iz dočeka u doček, raste i broj uzvanika iz svih sfera javnog života koji dolaze iskazati zahvalnost našim sjajnim sportašima na izvrsnom predstavljanju Hrvatske na OI Tokio 2020. Večeras su stigli izaslanici: Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora, Predsjednika Vlade, Ministarstva turizma i sporta, grada Zagreba i Hrvatskog teniskog saveza. Ispred domaćina svečanog dočeka - Hrvatskog olimpijskog odbora, trofejne olimpijce pozdravili su glavni tajnik Siniša Krajač, te njegovi pomoćnici - za nacionalne sportske saveze i razvojne programe Neven  Šavora, za marketing Ranko Ćetković i za lokalni sport Hrvoje Balen.

Mate Pavić i Nikola Mektić, na suveren način su osvojili zlato u Tokiju. Redom su padali: Brazilci Marcelo Melo i Marcelo Demoliner 7-6, 6-4. Zatim, Talijani Lorenzo Sonego i Lorenzo Museti, 7-5, 6-7, 10-7. U trećem kolu, predaju su morali potpisati Japanci Ben Mclachlan i Kei Nishikori sa 6-3, 6-3. U polufinalu su pak, bili bolji od Amerikanaca Austina Krajiceka i Tennysa Sandgrena 6-4, 6-4. I konačno, u velikom hrvatskom finalu, a 113 godina nije se dogodilo da su finale igrali parovi iz iste države, pobijedili su Marina Čilića i Ivana Dodiga, 6-4, 3-6, 10-6.

Olimpijsko zlato samo je još jedan briljant u čudesnoj ogrlici hrvatskog para koji je ove sezone osvojio devet turnira na kojima je sudjelovao, uključujući i onaj najveći na svijetu - Wimbledon. Najbolji par svijeta trenutno je u briljantnom nizu od 14 pobjeda zaredom.


- Osvojili smo devet titula ove sezone, dobro igramo i toplo se nadamo da možemo ovako još dugo. Od početka nam se medalja motala po glavi i drago nam je da smo ostvarili želje i očekivanja svih. U finalu smo svi pobijedili, ovo je nevjerojatan uspjeh, to ponavljamo zadnja dva dana. Tako da stvarno fenomenalan uspjeh - poruka je Mate Pavića i Nikole Mektića s dočeka u Zagrebu.

Marin Čilić i Ivan Dodig također su odigrali turnir za pamćenje. U 1. kolu dobili su japanski par Taro Daniel i Yoshihitko Nishioka 6-2, 6-4. Zatim su put prema završnim borbama zatvorili Amerikancima Rajeevu Ramu i Francesu Tiafoeu sa 6-3, 7-5. U četvrtfinalu su pak, bili bolji od engleskih uzdanica za medalju, Andyja Murrayja i Joa Salisburyja, 6-4, 7-6, da bi u polufinalu pregazili novozelandsku kombinaciju, Marcusa Daniella i Michaela Venusa sa 6-2, 6-2. Veliko finale s Matom i Nikolom ionako ide u povijest, u legendu i o njemu će pričati generacije Hrvata.


- Ovo je ispunjenje sna, pogotovo kad to dijelim s Ivanom, zajedno smo krenuli u Međugorju, i pogotovo kad dijelimo to s Matom Mektom. Dan, dva prije početka turnira, odigrali smo jedan međusoban set, tako da smo tu dobili dosta veliko samopouzdanje, a i tijekom turnira je bilo dosta teških mečeva. Jednostavno je neopisiv osjećaj ući u finale. Uživali smo predstavljajući Hrvatsku i preponosni smo što smo uspjeli ostvariti naš cilj - kazao je Marin Čilić.

 

Ni predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić nije mogla sakriti veliko zadovoljstvo:
- Ovo je stvarno povijesni uspjeh našeg tenisa, pitanje je hoće li ovo ikad itko ponoviti, hrvatsko finale koje smo imali u Tokiju na Olimpijskim igrama. Ovo je trenutak ponosa, sreće, veselja i dolaska medalja, srebra i zlata u Hrvatsku, tako da, presretni smo i preponosni na naše igrače i na takve rezultate. Oni svi imaju u kolekcijama sva odličja, jedino nisu imali olimpijske medalje. I evo, taj san im se ostvario, to je san svakog sportaša.

Svi osvajači olimpijskih medalja nagrađeni su i posebnim zlatnicima Hrvatskog olimpijskog odbora, koji će ih također trajno podsjećati na veliki uspjeh iz Tokija.

Hrvatski tenis do sada nam je s olimpijskih natjecanja donio pet medalja. Uz ove dvije iz Tokija, tu su još i tri bronce. U Barceloni 1992. godine, osvojili su ih Goran Ivanišević pojedinačno i u paru s Goranom Prpićem te Mario Ančić i Ivan Ljubičić u paru u Ateni 2004. godine. (hoo)