Zagreb, 31. srpnja 2021. - U nastavku serije dočeka olimpijaca iz Tokija u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora, i danas se u VIP salonu zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman tražilo mjesto. Čestitkama i pljeskom mnogi su željeli pozdraviti olimpijske pobjednike Martina i Valenta Sinkovića te njihovog karizmatičnog trenera Nikolu Bralića, ali i brončanog junaka Damira Martina i njegova učitelja Srećka Šuka te hrvatsku olimpijsku judo reprezentaciju.

Broj uzvanika iz svih sfera javnog života koji su došli zahvaliti našim sjajnim sportašima na fantastičnom predstavljanju Hrvatske na OI Tokio 2020., bio je impresivan. Bili su tu izaslanici Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora, Predsjednika Vlade, Ministarstva turizma i sporta, Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. Zatim, predstavnici domaćina - Hrvatskog olimpijskog odbora, predvođeni glavnim tajnikom Sinišom Krajačem, te Hrvatskog veslačkog saveza i Hrvatskog judo saveza. Naravno, bile su tu obitelji i prijatelji, kolege veslači iz njihovih klubova, navijači koji su strpljivo čekali svojih pet minuta da ispred zagrebačke Zračne luke pozdrave hrvatske sportske velikane.

Braća Martin i Valent Sinković još jedanput su zadivili svijet svojim veslačkim umijećem. Nakon srebra u Londonu 2012. godine u četvercu na pariće, zlata u Rio de Janeiru 2016. godine u dvojcu na pariće, u Tokiju su osvojili zlato u dvojcu bez kormilara i ispisali još jednu veliku stranicu svjetske i hrvatske veslačke povijesti. Nikad nitko u povijesti nije osvojio zlato u oba dvojca na dva olimpijska natjecanja zaredom. Odnosno, u tri različite discipline, osvojili su tri olimpijske medalje, od ukupno šest veslačkih Hrvatske. “Kapa do poda!“

U sve tri utrke na Sea Forest Waterway stazi u Tokiju, bili su suvereni pobjednici. Niti jednog trenutka, nisu dopustili da ih netko ozbiljnije ugrozi ili učini nervoznima. Veslali su savršeno, u ne

- Ovo sve što smo prošli, normalan čovjek to ne bi radio. Ali, očito imamo to nešto u sebi. Očito imamo nešto u sebi tvrdoglavo i pozitivno pa idemo dalje. Jako smo ponosni, ovo je nešto posebno, što nikad se nismo usudili ni sanjati. Uvijek ima pritiska, treme, imali smo neke stvari za poboljšati tijekom prve, druge utrke, ali ništa strašno. Uvijek svi daju sve od sebe, tako i mi. Uspjeh se može dogoditi, ali 12 godina biti u vrhu, to samo stručnjak može, najveći stručnjak i bez Bralićevog znanja ne bismo to postigli. I sad idemo dalje, idemo dalje raditi, uživati u ovome što radimo - poruka je braće Sinković.

I Damir Martin u samcu, napravio je čudesan pothvat. Veslač koji je prije pet godina na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru ostao bez zlata za sedam tisućinki sekunde, koji je prije dvije godine operirao kuk, i vodio veliku bitku sam sa sobom i vremenom da bi bio spreman za igre u Tokiju, osvojio je broncu. Način na koji je to učinio ide u legendarne pothvate, jer popularni Damšo je otprilike 700 metara prije cilja zaostajao više od dvije sekunde za trećeplasiranim. A onda je krenuo u luđački finiš i na kraju za 15 stotinki nadmašio Danca Sverrija Nielsena te završio na trećem mjestu. I njemu je to treća olimpijska medalja, jer je bio član srebrnog četverca na pariće u Londonu 2012. godine, a ima i srebro u skifu iz Rio de Janeira. Rezultati vrijedni divljenja i poštovanja. Bravo Damire.
- Sanjao jesam tu olimpijsku medalju, ali iskoristio sam godinu dana, kako je bilo pomaknuto, da se spremim najbolje što mogu. Na zadnjih 600 metara utrke je zagrmjelo i znao sam da je to znak od gore i tad sam krenuo i lomio do kraja. Znao sam da do kraja tu brzinu nitko ne može izdržati. Izvukao sam sve što sam mogao izvući - kazao je novi/stari nacionalni sportski junak Damir Martin.

 

Naša olimpijska judo reprezentacija nije uspjela doći do medalje. Ali i 5. mjesto Barbare Matić, sjajan je doseg. Pariz je za samo tri godine i ne sumnjamo da će nas ona, ali i Karla Prodan i Ivana Maranić još puno puta razveseliti svojim nastupima i medaljama. Duboko vjerujemo - i onima olimpijskog sjaja. (hoo)