Tokio, 31. srpnja 2021. - Počela su i olimpijska atletska natjecanja za naše predstavnike. Otvorile su ga bacačice diska. Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković zauzela je treće mjesto u kvalifikacijama te je s hicem od 63.75 metara izborila nastup u finalu.

 

Perković je već u startnom hicu dosegnula 63.75 metara, što je bilo samo 25 centimetara kraće od kvalifikacijske norme. U drugoj seriji i trećoj je imala neispravne hice. Najbolja je bila Amerikanka Valarie Allman sa 66.42 metra, druga Indijka Kamalpreet Kaur sa 63.97 m.

- Sretna sam što sam već u prvom hicu bacila skoro do norme. Pomislila sam da je to sigurno 64 metra i zato sam zaplesala, ali i ovako je dovoljno. Krug je klizav i nije baš od onih koji mi odgovara, takve najviše mrzim jer ja nisam divljak nego tehničar. Ma, toliko sam spremna da bih mogla bacati i po ledu. Ostala dva hica su bila pod ručnom. Čekam olimpijsko finale u ponedjeljak navečer - kazala je hrvatska atletičarka.

Nijemica Kristin Pudenz je u skupini A bacila samo dva centimetra manje od Sandre, Nizozemka van Klinken je imala četvrti rezultat (61.15) u skupini, a veliko iznenađenje je užasan nastup Kubanke Deine Caballero, koja je bila tek 22. sa 57.96 metara. 

U drugoj kvalifikacijskoj skupini Marija Tolj je bacila 61.48 metara i ostala na 13. mjestu, samo četiri centimetra "prekratka" za plasman među 12 najboljih. U prvoj seriji bacila je 54.76, u drugoj 61.48, u trećoj 60.63 metara.

- Nisam razočarana, naprotiv - zadovoljna sam jer sam na svojim prvim Olimpijskim igrama bacila preko 60 metara. Malo mi je trema uzela danak u prvom hicu, ali sam zadovoljna sa 61.48 u drugoj seriji - kazala je Marija Tolj o svom debitanskom olimpijskom nastupu.

 

Nakon 10. mjesta u kvalifikacijama, streljačica Snježana Pejčić ostala je bez finala u gađanju MK puškom u trostavu na 50 metara. Pogodila je 1.169 krugova i za ulazak u finale su joj nedostajala tri kruga. U klečećem stavu je pogodila 392, u ležećem 396, a u stojećem tek 381, što joj je oduzelo izglede za finale. 

U finale se plasiralo prvih osam streljačica, a osma Norvežanka Jeanette Hegg Duestad je pogodila 171. Najbolja je u kvalifikacijama bila Ruskinja Julija Žikova s olimpijskim rekordom 1182 krugova.

- Snježana je u ovim uvjetima, kada je bilo dosta vjetra, čak bila i u vodstvu, ali jednostavno nije izdržala u stojećem stavu. Moje je mišljenje da je izvukla maksimum iz sebe. U klečećem i ležećem je bila među tri najbolje - kazao je trener reprezentacije Siniša Vitez. (hoo)