Tokio, 30. srpnja 2021. - U povijesnom svehrvatskom finalu muških teniskih parova Nikola Mektić i Mate Pavić osvojili su zlatnu olimpijsku medalju, treću za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Tokiju, dok je nakon odličnog i napetog finalnog meča, srebrno odličje pripalo našem drugom paru - Marinu Čiliću i Ivanu Dodigu.

 

Prvi nositelji olimpijskog turnira, ujedno i najbolji teniski par na svijetu slavio je rezultatom 2-1 u setovima (6-4, 3-6, 10-6) za ukupno 14. hrvatsko olimpijsko zlatno odličje na ljetnim igrama od uspostave državne samostalnosti.

 Nakon početnog vodstva Mektića i Pavića u setovima (break na Čilićev servis), uslijedio je još uvjerljiviji uzvrat (6-3) pa je finale  razriješeno u dodatnom setu ("tie- breaku") za parove koji se igra do 10 poena. Mektić i Pavić su poveli sa čak 6-0, Čilić i Dodig su zaprijetili smanjivši na 8-6, no najbolji svjetski par ipak je uspio dovršiti posao, vrijedan olimpijske zlatne medalje.

- Znamo se jako dobro, nije bilo nekih tajni i bio je to dobar i kvalitetan meč. Presudilo je to što smo bolje otvorili meč i što smo ipak uigraniji od kumova s druge strane - izjavio je Pavić.

Mektić je dodao da ih je malo držala nervoza i da je bilo čudno igrati na tako velikom stadionu bez gledatelja:

- Uz to što nije bilo publike, nije mi običaj pokazivati previše emocija prema vani na velikom natjecanju kada su s druge strane Marin i Ivan.

Marin Čilić je svjestan da je bio blizu i sjajnijeg odličja, ali ne žali previše za tim:

- Cijeli tjedan igrali smo s velikim srcem, igrali smo s emocijama i to nas je nosilo do finala. Danas je bio sasvim drugačiji meč, prvi put smo igrali u noćnom terminu, prvi put na središnjem terenu i s velikim respektom prema suparnicima. Razina igre nije bila vrhunska, došlo je do "tie-breaka" i ako nas je neko morao pobijediti, bolje da su to bili oni, nego netko drugi.

- Došli smo ovdje po medalju i to smo ostvarili. Bili smo vatreni u Tokiju, igrali smo najbolji mogući tenis, iako nismo imali gotovo nikakvog vremena za uigravanje. Finalni meč bio je vrlo težak za igranje, a Mate i Nikola su bili mrvicu bolji od nas.

Da sve ostane u hrvatskom duhu pobrinula se članica MOO-a iz Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je najboljim muškim parovima u Tokiju uručila odličja.

Prvu zlatnu olimpijsku medalju za Hrvatsku osvojili su rukometaši u Atlanti 1996. godine, a drugu dizač utega Nikolaj Pešalov četiri godine kasnije u Sydneyju. Rukometaši su bili zlatni i u Ateni 2004. godine. Uslijedila su tri zlata u Londonu. Sandra Perković je slavila u disku, Giovanni Cernogoraz u trapu, a najbolji su bili i vaterpolisti. Dosad najuspješnije bile su OI u Rio de Janeiru na kojima su hrvatski sportaši osvojili pet zlatnih odličja. Zaslužili su ih: Sandra Perković, braća Sinković, Sara Kolak, Josip Glasnović i Šime Fantela te Igor Marenić. Jedino su OI u Barceloni (1992.) i Pekingu (2008.) prošle bez zlatnih odličja hrvatskih sportašica i sportaša.

 

Hrvatska je u Tokiju trenutačno na tri zlata. Trijumfirali su Matea Jelić (taekwondo), Martin i Valent Sinković (veslanje), te Nikola Mektić i Mate Pavić (tenis). Naši sportaši i sportašice osvojili su ukupno šest odličja - uz tri zlata, imaju još i srebro te dvije bronce.

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač čestitali su našim sjajnim tenisačima na osvojenim medaljama.

 

Dragi Nikola i Mate,

dragi Marine i Ivane,

 

već s plasmanom u olimpijsko finale ostvarili ste povijesni rezultat koji će trajno biti zapisan na ponos naše domovine. U ovom meču nema gubitnika, pobijedio je za nijansu bolji par, ali uvijek će biti naglašavano da su s druge strane bili jednako kvalitetni suparnici iz iste države. Hvala vam što ste nam priuštili toliko zadovoljstva i ponosa. U ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime primite srdačne čestitke za zlatnu i srebrnu olimpijsku medalju u konkurenciji muških teniskih parova!  (hoo)