Ispis

Tokio, 30. srpnja 2021. - Veslač Damir Martin osvojio je brončanu medalju u samcu na Olimpijskim igrama u Tokiju u novoj dramatičnoj završnici olimpijskog finala. Zlato je iznenađujuće osvojio Grk Stefanos Ntouskos, a srebro iskusni Norvežanin Kjetil Borch.

Dan prije utrke Damir Martin je rekao kako je sve moguće pa i medalja oko njegova vrata, samo da vrijeme dopusti svima jednake uvjete u finalu. Staza je bila tek malo uzburkana, puno mirnija od polufinalnog dana. Damir Martin je imao rezerviraniji start, na polovici utrke je zaostajao oko dvije sekunde za vodećim trojcem - Grkom Ntouskosom, Norvežaninom Borchom i Dancem Nielsenom, a slična je situacija bila i 500 metara prije cilja. No, još jednom nevjerojatnom olimpijskom finišu Damir Martin je pojačao ritam, uspio je "slomiti" Nielsena i proći ciljnom ravninom 15 stotinki sekundi prije njega. 

To je treće olimpijsko odličje za 33-godišnjeg Martina, nakon srebra u četvercu na pariće iz Londona 2012. te legendarnog srebra u samcu iz Rio de Janeira 2016. Uz to ima i dva naslova svjetskog prvaka iz četverca na pariće (2010. i 2013.) te dva europska zlata u samcu (2015. i 2016).

Novu olimpijsku medalju doživio je prilično emotivno, koliko toga je uložio u nju, pobijedivši silne ozljede i pehove koji su ga pratili.

- Sretan što sam se uspio vratiti u elitu baš u pravom trenutku, na Olimpijskim igrama. Medalja je tu, sve se isplatilo. Čestitam svima na odličnoj utrci, dostojnoj olimpijskog finala - kazao je Damir Martin u prvim dojmovima nakon utrke.

Njegov trener Srećko Šuk najprije je komentirao treće mjesto zagonetnim pitanjem: "jesmo li zadovoljni broncom"?

- Svakako, važno je bilo uzeti medalju, Damir ju je zaslužio svojim radom. Makar, znajući njegove stvarne mogućnosti, uvijek je blizu nečemu većem - izjavio je Šuk.

Osvojenom broncom Damir Martin započeo je hrvatsku berbu odličja ovoga petka, popodne će je zlatom i srebrom kompletirati tenisači u konkurenciji muških parova, za ukupno šest kolajni naših predstavnika u Tokiju (tri zlata, srebro i dvije bronce).

REZULTATI, A finale discipline samac: 1. Stefanos Ntouskas (GRČ) 6:40.45, 2. Kjetil Borch (NOR) 6:41.66, 3. DAMIR MARTIN (HRV) 6:42.58, 4. Sverri Nielsen (DAN) 6:42.73, 5. Aleksandar Vjazovkin (ROO) 6:49.09, 6. Mindaugas Griškonis (LIT) 6:57.60.

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač čestitali su Damiru Martinu i njegovu treneru Srećku Šuku osvajanje olimpijske bronce:

 

Dragi Damire,

još jednom si nadmašio samoga sebe, ostvario zacrtani cilj i obogatio trofejnu kolekciju novim olimpijskim odličjem. Učinio si nas iznova ponosnima i sretnima, a posebno znajući kakav si težak put prošao u predolimpijskom razdoblju. Vjerujemo da ćeš nam svojim veslačkim umijećem priuštiti još puno zadovoljstva. U ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime čestitamo ti osvajanje brončane olimpijske medalje u veslačkom samcu!