Tokio / Enoshima, 29. srpnja 2021. - Hrvatski vaterpolisti su u utakmici 3. kola B skupine olimpijskog turnira pobijedili Crnu Goru sa 13-8 (1-1, 6-4, 4-3, 2-0) i osvojili važne bodove u borbi za prolazak u četvrtfinale.

Hrvatsku su do pobjede predvodili Loren Fatović s tri, te Javier Garcia, Ante Vukičević i Luka Bukić sa po dva gola, dok je Marko Bijač sakupio osam obrana. U suparničkim redovima najefikasniji su bili Aleksandar Ivović, Miroslav Perković i Dušan Matković sa po dva gola. Bio je ovo peti međusobni ogled Hrvatske i Crne Gora na olimpijskim igrama i četvrta pobjeda naših vaterpolista.

Podsjetimo, hrvatski su vaterpolisti otvorili turnir uvjerljivom pobjedom nad Kazahstanom (23-7), no u drugom kolu su doživjeli neugodan 8-11 poraz od Australije. Stoga je bilo sasvim jasno kako bi novi kiks ugrozio plasman u četvrtfinale.

 

Srebrni jedriličar iz Rija, Tonči Stipanović, zauzima peto mjesto u klasi Laser nakon osam regata u Enoshimi, dok su braća Šime i Mihovil Fantela u klasi 49er i Elena Vorobjeva u klasi Laser Radial sve dalje od borbe za medalje.

Stipanović je u današnjim plovovima bio 5. i 11. te se nakon osam plovova u ukupnom redoslijedu nalazi na petoj poziciji i još uvijek je u igri za medalje. Ima 57 bodova, osam manje od trećeplasiranog Norvežanina Hermanna Tomasgaarda. U vodstvu je Australac Matt Wearn (29), drugi je Cipranin Pavlos Kontides (44). Ostale su još samo dvije regate prije plova za medalje.

U klasi Laser Radial Jelena Vorobeva je danas zauzela sedmo i 21. mjesto, pa je ukupno pala na 11. poziciji sa 85 bodova, šest manje od Britanke Alison Young na desetom mjestu. U vodstvu je Dankinja Anne-Marie Rindom (25).

U klasi 49er braća Šime i Mihovil Fantela su se spustili na 12. mjesto nakon današnjeg 15. i 8. mjesta i ukupno šest plovova. U vodstvu su Britanci Dylan Fletcher i Stuart Bithell.

Jedriličari nastavljaju s natjecanjem u petak na regatnim poljima Enoshime. (hoo)