Tokio, 29. srpnja 2021. - Na teniskom turniru Olimpijskih igara u Tokiju igrat će se hrvatski finale muških parova! Nikada u modernoj povijesti jedna država nije imala dva teniska para u finalu, pa je ovo povijesni pothvat naših sjajnih tenisača. Posljednji takav slučaj zbio se prije 113 godina, na IV. olimpijskim igrama u Londonu.

Marin Čilić i Ivan Dodig uvjerljivim su polufinalnim nastupom prvi izborili finale olimpijskog teniskog turnira. Za oko 75 minuta igre oni su u poluzavršnici svladali novozelandski par Michael Venus, Marcus Daniell sa 6-2, 6-2 i s osiguranim srebrom već postigli najveći uspjeh našeg tenisa na Olimpijskim igrama (pojedinačna bronca Gorana Ivaniševića te još jedna u paru s Goranom Prpićem 1992. u Barceloni, kao i bronca Ivana Ljubičića i Marija Ančića u paru u Ateni 2004.).

- Strašan meč, apsolutno nevjerojatna razina s moje i s Ivanove strane. Razmontirali smo jedan vrhunski par koji je jučer dobio favorizirane Kolumbijce. To nam je nedostajalo, osjećam se ponosan na sve što smo prošli. Sada možemo uživati, briga nas za sve - kazao je presretni Čilić, koji na svojim 4. olimpijskim igrama osvaja prvo odličje.

- Nažalost, moram u Ameriku, ali dat ću Marinu medalju da je nosi mojima, da uživaju. Bojim se da će mi je neko ukrasti u Americi. Žao mi je što moram ići, ali vlo brzo ćemo napravit proslavu u našem malom Međugorju. Zahvalit ćemo dragoj Gospi i dragom Bogu na talentu koji nam je podario. Znat ćemo to proslaviti - kazao je oduševljeni Dodig.

Najbolji ovogodišnji svjetski par Nikola Mektić i Mate Pavić slavio je u polufinalnom ogledu s Amerikancima Austinom Krajicekom i Tennysom Sandgrenom sa 6-4 i 6-4 za sat i 21 minutu igre.

- Prvi put na Olimpijskim igrama i odmah medalja. Presretni smo jer konstantno ove sezone igramo jako dobro, imamo svega pet poraza. I danas smo dominirali protiv Amerikanaca, bili smo čvrsti na servisu, nismo im dali nikakve šanse i zasluženo smo prošli u svehrvatsko finale. Kako to dobro zvuči, svehrvatsko. Za ne povjerovati - presretan je Mate Pavić.

- Drago mi je što smo dio toga, naša imena će negdje biti zauvijek zapisana, stvarno su Olimpijske igre predivna uspomena. Sutra će biti jedan lijepi dan i svi ćemo uživati u meču. Dva hrvatska para u finalu, baš nestvarno to zvuči - kazao je Mektić.

Uz najvažniji podatak - onaj da u Hrvatsku stižu dvije teniske medalje - zlatna i srebrna - iz sutrašnjeg finala muških parova, za kraj poruka Ivana Dodiga:

- U svehrvatskom finalu navijajte za Hrvatsku! (hoo)