Tokio, 28. srpnja 2021. - Martin i Valent Sinković uvjerljivom su pobjedom u drugoj polufinalnoj skupini discipline dvojac bez kormilara izborili nastup u finalu Olimpijskih igara u Tokiju.

 

Zlatni olimpijci iz Rio de Janeira 2016. u dvojcu na pariće apsolutni su favoriti i u disciplini dvojac bez kormilara na tokijskim Igrama, a to su dokazali i superiornim nastupom u poluzavršnici natjecanja na prilično uzburkanoj stazi Sea Forest Waterway u Tokiju. Već na prvih 500 metara bili su ispred konkurencije, a na 1000 metara ta je prednost dosegnula i cijelu duljinu čamca. Rutinirano su održali prednost ispred posada Srbije i Kanade koje će također nastupiti u finalu. Iz prve skupine finale su izborile posade Rumunjske, Danske i Španjolske.

- Svjesno smo taktički držali utrku pod kontrom već nakon 150 metara da se ne dovedemo u situaciju da moramo pojačavati u završnici jer je to po ovakvim uvjetima vrlo rizično. Na kraju smo zacrtano i ostvarili bez ikakvih problema u posljednjoj dionici staze, što nam je osiguralo i uštedu snage i mirnoću za sutrašnji finale - kazao je Valent Sinković u komentaru polufinalnog nastupa.

- Osjećamo se vrlo spremnima i jedva čekamo finale. Sutra idemo na sve ili ništa, drugim riječima - po novo olimpijsko zlato - poruka je Martina Sinkovića.

Na sve to trener Nikola Bralić zadovoljno je ustvrdio: - Bila je to rutinska pobjeda, u kojoj su po teškim uvjetima na stazi, valovima, vjetru i vrućini, uspjeli ispoštovati sve što smo se dogovorili. Optimist sam i za sutrašnji finale.

A finale dvojaca bez kormilara na rasporedu je u četvrtak, u 2 sata i 18 minuta po hrvatskom vremenu.

 

REZULTATI, m. dvojac bez kormilara, polufinale, II. skupina: 1. MARTIN i VALENT SINKOVIĆ (HR) 6:15.63, 2, Mačković, Vasić (SRB) 6:17.47, 3. Langerfeld, McCabe (KAN) 6:19.15, 4.Van Sprang, Krommenhoek (NIZ)  6:19.57, 5. G. i V. Abagnale (ITA) 6:20.29, 6. T. i G. Turlan (FRA) 6.52.24. (hoo)