RIO DE JANEIRO, 18. kolovoza 2016. (Hina) - Hrvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su naslov olimpijskih pobjednika u jedrenju u klasi 470 u Rio de Janeiru, 30-godišnjaci iz zadarskog kluba Sv. Krševan fantastično su odradili regatu u zaljevu Guanabara i do uspjeha karijere stigli sa 15 bodova ispred srebrnih Australaca Mathewa Belchera i Willa Ryana, odnosno brončanih Grka Panagiotisa Mantisa i Pavlosa Kagialisa.

 

 

Fantela i Marenić su na svojim trećim OI okrunili višegodišnji rad prvom olimpijskom medaljom, nakon devetog mjesta u Pekingu 2008. i šestog u Londonu 2012. Njih dvojica godinama su u samom svjetskom vrhu, imaju šest medalja sa svjetskih prvenstava uključujući i zlato iz 2009., dok su na posljednja dva SP bili srebrni, a u karijeri su i tri puta osvajali europska zlata.

 

Uoči plova za odličja Fantela i Marenić imali su 11 bodova prednosti u odnosu na Grke Panagiotisa Mantisa i Pavlosa Kagialisa, odnosno 13 bodova više od trećih Australaca Mathewa Belchera i Willa Ryana, te su se u završnom plovu stalno držali ispred tih jedinih konkurenata za zlato i mirno ušli u cilj kao osmi, dok su Australci završili kao deveti, a Grci 10. Australska i grčka posada ustvari su se koncentrirale na međusobnu borbu za srebro pomireni kako ne mogu ugroziti zlato hrvatskog dvojca.

 

U 11 plovova u Rio de Janeiru najslabiji ulaz Fantele i Marenića bio je osmo mjesto i stoga ne čudi velika razlika u odnosu na konkurenciju.

 

Fantela i Marenić osvojili su drugu jedriličarsku medalju za Hrvatsku na OI, a obje su osvojene u Riju, prije dva dana Tonči Stipanović je osvojio srebro u Laseru.

 

 

 

KONAČNI REDOSLIJED:

1.  ŠIME FANTELA/IGOR MARENIĆ (HRV)             43

2.  Mathew Belcher/William Ryan (Aus)           58        

3.  Panagiotis Mantis/Pavlos Kagialis (Grč)     58        

4.  Stuart McNay/Dave Hughes (SAD)              71        

5.  Luke Patience/Chris Grube (VB)              75        

6.  Anton Dahlberg/Fredrik Bergstrom (Šve)      79        

7.  Sofian Bouvet/Jeremie Mion (Fra)            87        

8.  Matthias Schmid/Florian Reichstadter (Aut)  87        

9.  Yannick Brauchli/Romuald Hausser (Švi)      94        

10. Paul Snow-Hansen/Daniel Willcox (NZ)        104